Volledig scherm
Actie in Boxtel © Bert Jansen

Woede bij CDA na 'bizarre avond' in Boxtel: 'Honderden idioten in je huis, vreselijk voor de boer’

BOXTEL - ,,Zijn we al zo ver afgegleden in Nederland, dat we dit soort bizarre en asociale acties maar tolereren?” Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) komt superlatieven tekort om de ruim tien uur durende bezetting van de varkensfokkerij in Boxtel te omschrijven. Geurts was in het bijzijn van de varkensboer die zijn huis bestormd zag worden door tweehonderd activisten. ,,Een vreselijke avond voor hem en zijn gezin.”

De politie en de Mobiele Eenheid (ME) begonnen maandagavond iets na tien uur met de beëindiging van de bezetting van de varkensboerderij. Alle demonstranten werden in busjes afgevoerd. Ze worden allemaal geregistreerd, maar alleen aangehouden als ze geen ID-bewijs kunnen laten zien.

Geurts was de hele avond in Boxtel getuige van de bezetting en de inval van de Mobiele Eenheid. Hij heeft geen goed woord over voor de actie van de activisten. ,,Dat er mensen zijn die op deze manier hun gelijk proberen te halen, ik vind het schokkend. Ongehoord en onacceptabel, tegen dit soort lui moeten we streng optreden.”

‘Geen woorden voor’

De CDA’er stond een groot deel van de avond in de buurt van de varkenshouder die met man en macht probeerde de toegangsdeur tegen te houden. Op beelden die op sociale media circuleren valt te zien dat hij niet is opgewassen tegen het massale aandringen van de activisten. ,,Dit is voor hem en zijn gezin echt ongelooflijk. Een vreselijke, emotionele avond moet het voor hen zijn geweest. Ik heb hier geen woorden voor.”

Geurts waarschuwde naar eigen zeggen eind vorig jaar al dat zoiets als vanavond stond te gebeuren. ,,Daar heb ik zelfs een motie voor ingediend om zoiets te voorkomen. Om onze boeren, die binnen de wet opereren, te beschermen. Maar het kwam er helaas niet door. Ik vind het verbijsterend dat dit kon gebeuren.” 

Het CDA krijgt bijval van de Dierenbescherming en Wakker Dier, die in gesprek met deze krant hun verbijstering uitspraken. Bij Partij voor de Dieren bleef het wonderwel stil.

Wat gebeurde er?

Dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’ bezetten sinds het middaguur de varkensfokkerij aan de Brede Heide. Ongeveer honderd mensen hadden zich binnen verschanst en eenzelfde aantal stond buiten het gebouw. De activisten wilden media toegang geven tot de gebouwen om ,,de maatschappij te confronteren met het leed” dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen.

Op de bezetting van het bedrijf kwamen veel mensen af. Dat waren zowel boeren die hun steun uit kwamen spreken aan de bezette varkenshouderij als veel publiek. De politie was de hele tijd met veel materieel aanwezig.