De kaalslag in de pastorietuin.
Volledig scherm
De kaalslag in de pastorietuin. © Jan Zandee

Zelfs bezwaar tegen achteraf
verleende kapvergunning pastorietuin Boxtel

BOXTEL - Over de illegale kaalslag in de Pastorietuin van de Heilig Hartkerk vorig jaar maart waren omwonenden woedend. En ook met de achteraf verleende vergunning zijn ze niet blij. Die is voor een paar bomen, een schijntje van wat destijds werkelijk is gekapt.

De hoorzittingen van de plaatselijke bezwarencommissie in Boxtel liggen voorlopig stil. Vanwege de coronacrisis. Het betekent dat zaken waarvoor toestemming is gegeven, maar bezwaar tegen is gemaakt door anderen, in veel gevallen niet kunnen worden uitgevoerd.
Dat geldt niet voor het bezwaarschrift van omwonenden van de Pastorietuin aan de Baroniestraat bij de Heilig Hartkerk. Ook de behandeling van hun protest tegen de vergunning die is verleend voor kappen van '1 berkenboom, 1 laurierstuik en 5 coniferen' is weliswaar op de lange baan geschoven, dat heeft op de praktijk evenwel geen effect. Meer dan een jaar geleden is het karwei in opdracht van de projectontwikkelaar, die de Pastorietuin gaat bebouwen, al zonder vergunning uitgevoerd. En voordat iemand kon ingrijpen om de zaak stil laten leggen, was de kaalslag een feit.

Meer tegen de vlakte

Desondanks maken omwonenden nu bezwaar tegen zelfs de achteraf verleende vergunning. ,,Want hij strookt niet met de werkelijkheid", zegt Ger Daverveld namens de omwonenden. ,,Er is veel meer tegen de vlakte gegaan dan waarvoor nu achteraf toestemming komt." Volgens hem zijn meerdere bomen, tussen de veertig en vijftig jaar oud, tegen de vlakte gegaan die niet vermeld worden. 

Daverveld onderschrijft die stelling met foto's van de stronken die vorig jaar achterbleven na het kapwerk. ,,Wij vinden het van belang dit aan te kaarten. Voor als de plannen niet doorgaan, want dan moet de tuin in ere worden hersteld en ook voor als de plannen wel doorgaan. Ook dan geldt immers een herplantplicht en zouden er dus meer bomen moeten terugkomen dan volgens deze vergunning het geval is." 

De vergunning zou op z'n minst moet worden aangepast aan de situatie voor de kaalslag, meent Daverveld dan ook. Die dus voorlopig wel moet wachten op de behandeling van zijn bezwaar.