Zelfs Jules Deelder kwam voor vriendenprijsje naar KEG in Schijndel
SCHIJNDEL - Honderden exposities en literaire cafés zijn er georganiseerd en dat moet gevierd worden. De Stichting KEG uit Schijndel viert zondag haar veertigjarig jubileum in cultureel centrum 't Spectrum. ,,De KEG-trein was een groot succes, al kan dat nu niet meer.”
De Stichting KEG (Kulturele Evenementen Groepen Schijndel) organiseert sinds 1980 tentoonstellingen en viert dit jaar alsnog het jubileum. ,,Eigenlijk bestaan we dus 41 jaar, maar dat konden we door het coronavirus niet vieren. Natuurlijk willen we deze mijlpaal niet aan ons voorbij laten gaan”, zegt mede-oprichter Jo Santegoeds.
De expositie genaamd ‘Daar waar de zee het land kust’ is bijna klaar en ook het jubileumboek heeft de organisatie net in huis. ,,Ik ben blij dat we weer aan de slag kunnen en bij deze jubileumexpositie mogen vrijwilligers van KEG ook hun werken exposeren. Het begon toch weer te kriebelen en dat gevoel hebben we ook bij de kunstenaars en dichters", legt voorzitter Jan van den Dungen uit.
Jules Deelder bleef slapen
In de veertig jaar dat KEG culturele evenementen organiseert, springt het literaire café er volgens Van den Dungen toch het meest uit. ,,Heel De Kafmolen zat vol en we hadden een mooie mix van dichters en muziekgroepen. In onze beginjaren kwam zelfs Jules Deelder, dat was al helemaal speciaal.”
Een avond die Van den Dungen niet snel vergeet. De inmiddels overleden dichter kwam voor een vriendenprijsje naar Schijndel. ,,We hadden hem geboekt voor een paar honderd gulden en dat zou een paar jaar later al niet meer kunnen. Daar hadden we echt geluk mee. Hij is zelfs nog bij mij blijven slapen, omdat er in het dorp geen slaapplek te vinden was.”
KEG-trein
Naast het succes van het literaire café, kijken Santegoed en Van den Dungen graag terug op de KEG-trein. Een trein die reed over het Duitse lijntje en waar vele Schijndelaren op afkwamen. ,,Dat was het ter ere van het 10-jarig bestaan. We gingen vanuit het oude station in Schijndel naar 't Groene woud, ook wel station Liempde-Zuid genoemd. Er reed al even geen trein meer daar, dus de automobilisten schrokken zich een hoedje", lacht Santegoeds.
Lees verder onder deze foto.
De mannen vinden het jammer dat de KEG-trein niet meer terugkomt, want dat zou volgens hen zeker weer een succes worden. ,,Voor Schijndel is dat echt een groot gemis. Het brengt zoveel historie terug in het dorp. Het is jammer dat het spoor zo verouderd is. Ik zie het niet meer gebeuren", zegt Van den Dungen.
De jubileumexpositie van KEG op zondag 24 oktober (vanaf 13.00 uur) bestaat uit 25 beeldende kunstenaars en 24 dichters. Ook is er live muziek en dragen enkele dichters hun gedichten live voor. De gratis expositie is tot en met 21 januari 2022 te zien in 't Spectrum, van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 20.00 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Crisisnoodopvang Velder in Liempde mogelijk toch niet per 15 februari direct leeg
BOXTEL - De crisisnoodopvang voor vluchtelingen op landgoed Velder in Liempde blijft mogelijk een aantal weken langer open. Omliggende gemeenten en de veiligheidsregio hebben de gemeente Boxtel gevraagd om de de opvang geleidelijk aan ‘leeg te laten lopen’. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Paaspop verkoopt voor het eerst de donderdagavond in zijn geheel aan één bedrijf: Sligro. Wel zegels plakken
SCHIJNDEL/VEGHEL - Paaspop verkoopt voor het eerst de donderdagavond in zijn geheel aan één bedrijf: Sligro. Klanten van de horeca groothandel kunnen sparen voor tickets voor deze festivalavond. Daarmee neemt Paaspop afscheid van de traditionele bedrijvenavond. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Met zware Sherman-tanks over Dungense Brug, mag dat volgend jaar?
SINT-MICHIELSGESTEL - Ze zijn er heel erg op tijd bij. Want pas op 20 oktober 2024 is er een grote optocht van oude oorlogsvoertuigen van Gemonde naar Middelrode, tijdens de herdenking van tachtig jaar bevrijding. Maar nu al wordt Den Bosch om toestemming gevraagd om de Dungense Brug te mogen gebruiken op de route voor het hoogbejaarde oorlogsmaterieel.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
Buurtbus 203 doet niet mee aan de staking: ‘Wij zijn vrijwilligers, we hebben er niets mee te maken’
ESCH - Tevreden passagiers én chauffeur op buurtbus 203 door Esch, Boxtel, Liempde, Vught en Den Bosch en weer terug. De een vertelt een levensverhaal, de ander murmelt wat, maar er wordt vooral gezwegen. En dat al dertig jaar. -
PREMIUM
Jongeren van CV De Gangmakers uit Schijndel bouwen hun eerste praalwagen
BOSKANT - Het zelfgemaakte dak van het huisje ligt aan de zijkant van de praalwagen. ,,Die gaat er in Schijndel over een maandje letterlijk echt af”, weten Jolanda Verhagen uit Middelrode en Cerine Verbruggen uit Gemonde al. ‘Het dak echt eraf’ is trouwens ook het motto van carnaval in Schorsbos dit jaar.