Bedrijventerrein Vorst B in Boxtel
Volledig scherm
Bedrijventerrein Vorst B in Boxtel © Marc Bolsius

Zelfs stikstofkwestie staat bouw biomasseplein in Boxtel niet langer in de weg

BOXTEL - De nieuwe stikstofnormen staan de aanleg en daarna ook de werking van het biomassaplein in Boxtel niet in de weg. Dat hebben aanvullende berekeningen uitgewezen.

Niets lijkt de bouw van het biomassaplein in Boxtel nog in de weg te staan. Zelfs de stikstofkwestie niet. Nieuwe berekeningen hebben namelijk uitgewezen dat de bouw van de installatie waar snoeihout zal worden versnipperd en ook daarna de werking ervan, binnen de nieuwe normen voor uitstoot van stikstof blijven.

Duurzame producten

Boxtel praat al sinds 2012 over de realisatie van een biomassaplein waar vier gemeenten (Boxtel, Sint-Michielsgestel, Best en Vught) snoeihout willen gaan versnipperen tot grondstof voor nieuwe duurzame producten. Die bedacht en ontwikkeld zouden moeten worden op het Greentech Park Brabant op het nieuwe industrieterrein Vorst B.

Hobbel

Een uitspraak van de Raad van State, die leidde tot veel strengere regels voor de uitstoot van stikstof, gooide vorig jaar september roet in het eten. Die hobbel lijkt nu te zijn genomen, omdat nieuwe berekeningen uitwijzen dat het project op Vorst B niet tot extra uitstoot zal leiden. Het Boxtels gemeentebestuur zal daarom de nieuwe aanvraag voor de vergunning snel ter inzage leggen. De bedoeling was dit nog voor 31 maart te doen, maar het is onzeker of dit lukt.

Incubator

De bouw van het biomassaplein, waarvoor de provincie een subsidie van 250.000 euro heeft toegezegd, is de eerste concrete stap van de ontwikkeling van het Greentech Park Brabant. Een tweede is de bouw van een zogenoemde 'incubator'. Een bedrijfsverzamelgebouw waar startende bedrijven, kennisinstellingen en nieuwe initiatieven in de duurzame sector een plaats moeten krijgen.

Naast productieruimten komt er in de 'incubator' ook plaats voor kleinschalige horeca en vergadermogelijkheden. Vooral om mogelijke samenwerking tussen de innovatieve bedrijven te bevorderen. Tijdens de Landschapstriënnale, die in september plaats moet hebben en die in deze coronatijd nog wel op de agenda staat, moet het definitieve ontwerp het levenslicht zien.

Recyclen

Voor de nieuwe duurzame industrieën die op Vorst B ontwikkeld moeten worden, denkt Boxtel vooral aan bouwmaterialen en textiel. Onder meer door recyclen zouden er nieuwe materialen geproduceerd kunnen worden. Een keuze die mede is ingegeven door onderzoek dat studenten van de Hogeschool Utrecht naar de behoeften hebben verricht.