Jeannette Zwijnenburg nam donderdag afscheid van Haaren.
Volledig scherm
Jeannette Zwijnenburg nam donderdag afscheid van Haaren. © Olaf Smit

Zwijnenburg ‘illusies armer’ weg uit Haaren

HAAREN - Veel ervaringen rijker, maar ook veel illusies armer. Met deze woorden nam Jeannette Zwijnenburg donderdagmiddag officieel afscheid van Haaren. 

Zwijnenburg moest in februari noodgedwongen stoppen als burgemeester van Haaren toen de wethouders uit het college het vertrouwen in haar opzegden. Niet alle illusies wilde Zwijnenburg delen, maar wel enkele, zo zei ze tijdens een door ruim tweehonderd mensen bezochte afscheidsreceptie in het gemeentehuis van Haaren. 

De oproep voor de afscheidsreceptie van Jeannette Zwijnenburg.
Volledig scherm
De oproep voor de afscheidsreceptie van Jeannette Zwijnenburg. © Gemeente Haaren

Zwijnenburg had het over ‘onoorbare zaken’ en een ‘smoezelige procedure', waarbij zij doelde op de breuk tussen haar en de wethouders. ,,Een van mijn illusies was een uitspraak van de basisschooljeugd: de burgemeester is toch de baas? Maar inmiddels weet ik dat dit een illusie is.” 

Na de breuk ging Zwijnenburg met ziekteverlof, maar onlangs meldde zij zich beter. Ze is opgevolgd door Yves de Boer, die haar donderdag als enige toesprak. Zwijnenburg ruilde haar woonplaats Esch in mei in voor Woudrichem. ,,Dat heb ik op medisch advies gedaan", aldus Zwijnenburg tegenover het Brabants Dagblad. ,,Het was beter om afstand te nemen van Haaren.” 

Esch, de glimlach van Brabant

In haar afscheidstoespraak had Zwijnenburg mooie woorden over voor de vier dorpen van Haaren, die na 2020 worden opgesplitst. ,,Laat Biezenmortel blijven bruisen, Helvoirt écht een cadeautje zijn voor Vught, laat Esch de glimlach van Brabant blijven en Haaren de tuin van Brabant.” 

Twee van de vier wethouders waren aanwezig in het gemeentehuis: Carine Blom (Progressief) en Harry van Hal (CDA). Blom wilde niets zeggen. Van Hal wel: ,,Als ik er niet ben, krijg ik vragen. Maar als ik er wel ben, ook. Ik zie het puur als een zakelijk conflict. Ik heb Jeannette Zwijnenberg het allerbeste gewenst. En ik meen het ook.”

Yves de Boer en Jeannette Zwijnenburg.
Volledig scherm
Yves de Boer en Jeannette Zwijnenburg. © Robèrt van Lith/BD