Volledig scherm
© ANP

Knoop doorhakken megastal Nijnsel moet uiterlijk 19 december

DEN HAAG/MEIERIJSTAD - Burgemeester en wethouders van Meierijstad moeten uiterlijk op 19 december een besluit hebben genomen over de vergunningsaanvraag van de familie Verhagen voor een megastal met bijna 18.000 varkens aan de Lieshoutseweg in Nijnsel. Dit kreeg de gemeente maandag te horen van de voorzieningenrechter van de Raad van State waar Meierijstad om uitstel vroeg. De gemeente krijgt van de Raad van State een dwangsom van 50.000 tot 100.000 euro als 19 december niet wordt gehaald.

Verhagen diende bijna anderhalf jaar geleden, op 19 mei 2016, een vergunningsaanvraag in. In augustus 2016 kwam de Milieu Effect Rapportage gereed. Daar moet de commissie MER nog naar kijken, volgens een woordvoerder van de gemeente. Meierijstad wil uitstel tot 23 januari 2018. Verhagen verzet zich daar fel tegen. Hij wil niet dat de beslissing op zijn vergunningsaanvraag over het jaar heen wordt getild.

De rechtbank Oost-Brabant gaf op 17 juli de gemeente nog acht weken de tijd. Die termijn verstreek vorige maand. Vanaf die tijd moet Meierijstad een dwangsom van 100 euro per dag betalen aan de varkenshouder met een maximum van 15.000 euro. Staatsraad Sylvia Wortmann waarschuwde dat zij in haar uitspraak over twee weken een fors hogere dwangsom gaat vaststellen. Zij vindt ook dat Meierijstad de interne procedures moet bekorten.