Volledig scherm
Plastic zakken voor plastic en karton in het centrum van Schijndel. Dit wil de gemeente Meierijstad voorkomen met kroonringen. © Robèrt van Lith/BD

Meierijstad plaatst duizenden kroonringen voor afvalzakken

VEGHEL - Meierijstad plaatst de komende tijd enkele duizenden kroonringen aan lantaarnpalen in alle dertien dorpskernen. Het is de bedoeling dat burgers voortaan hun afvalzakken met plastic aan deze kroonringen ophangen. 

De haakjes van de kroonring zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat de afvalzakken wegwaaien. De gemeenteraad van Meierijstad koos vorig jaar voor deze plastic zakken voor plastic afval in plaats van kliko's. Volgens de meeste fracties zouden burgers dan te veel kliko's in hun tuin krijgen, namelijk drie. 

De gemeente Meierijstad krijgt nu geregeld klachten dat zakken opengetrokken worden door dieren. Daarom worden nu in alle kernen van de oude gemeenten Schijndel en Sint-Oedenrode kroonringen aangebracht. In de oude gemeente Veghel waren ze al langer in gebruik. De gemeente plaatst circa 1200 kroonringen in Schijndel en Wijbosch en zo'n 800 in Sint-Oedenrode, Boskant, Nijnsel en Olland samen. 

Meierijstad brengt de kroonringen op ongeveer een meter hoogte aan. Per circa zes woningen wordt een kroonring aangebracht. Ze zijn alleen bedoeld om te gebruiken op de ophaaldag, zo benadrukt de gemeente in een persbericht. 'Zakken die veel te vroeg of te laat worden opgehangen, geven een lelijk straatbeeld', aldus de gemeente. 

Volledig scherm
Veghel bracht eerder 2.400 kroonringen aan om plastic zakken aan op te hangen. © Paul Verhees

Boetes 

Wethouder Harry van Rooijen (VVD, afvalbeleid) benadrukt dat inwoners zélf een belangrijke rol hebben bij het voorkomen van zwerfafval. ,,Afval mag alleen aangeboden worden vanaf de avond voorafgaand aan de ophaaldag. En op de ophaaldag zelf vóór het ophaalmoment. Daarbuiten geldt het als 'dumpen' van afval; daar staat een boete op. Boetes willen we liever voorkomen. En dat kan als de inwoners zich aan de spelregels houden en de afvalkalender goed gebruiken."

Meierijstad plaatst de kroonringen bij woningen binnen de bebouwde kom en bij concentraties van woningen in het buitengebied. In het overige buitengebied alleen op aanvraag.