Volledig scherm
Het Raadhuisplein tijdens de kerstmarkt Liemt Lopt Uit! © H Vdven

Modern, klassiek, piepklein en manshoog: De Liempdse Kribkesroute is het allemaal

LIEMPDE - De Liempdse Kribkesroute is in zes jaar tijd uitgegroeid tot de grootste kerststallenroute van Nederland. Dit stelt Anton van de Ven, in 2012 initiatiefnemer en daarmee de geestelijk vader van het succesvolle evenement.  ,,Ik heb overal op internet gezocht, maar nergens staan er meer kribkes dan hier in het dorp.''

Dit jaar breekt Liempde met 215 exemplaren weer een record. ,,In het eerste jaar hadden we er 35 staan, dat vond ik toen al mooi." Inmiddels heeft Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) zich ontfermd over de organisatie. 

Dit jaar zijn er voor het eerst vier, volledige routes. Deze variëren van 1,5 kilometer door de dorpskern, special voor kinderen en minder validen, tot een wandelroute van 6,5 kilometer en tochtjes per fiets naar verschillende buurtschappen. 

Allerlei mogelijkheden

Qua artistieke interpretatie is alles geoorloofd. Sommige stalletjes passen in een handpalm, anderen zijn manshoog. Er zijn ouderwetse exemplaren van zolder gehaald, maar ook abstracte, moderne silhouetten geschilderd. Iedere stal of stalletje is verlicht. De bewoners van De Kleuskes 2 hebben letterlijk hun hele voortuin volgebouwd met tenminste zestien stalletjes en een compleet berenvolk. 

Stemmige kerstmuziek klinkt. ,,De Kribkesroute werkt verbindend'', aldus Van de Ven. ,,Veel Liempdenaren komen met iets ludieks. Mensen trekken doet het vanzelf, want iedereen wil tijdens de kerstdagen wel even naar buiten."

Beste kribke

Voor het eerst wordt dit jaar ook het 'meest bijzondere kribke' gekozen. Hiervoor zijn negen stalletjes genomineerd, die aan de route met de letter A tot en met I staan aangeduid. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Zaterdagmiddag was er al volop muziek en vertier tijdens de jaarlijkse kerstmarkt Liemt Lopt Uit, georganiseerd door ondernemers en verenigingen. Op verschillende dagen rijdt er een treintje langs de stalletjes, onder meer tijdens 'Kribke by Night' op 20 en 30 december. 

Volledig scherm
De voortuin van De Kleuskes 2. © H Vdven
Volledig scherm
Aan de Liempdse Kribkesroute staan ook veel kleine, verstopte stalletjes. © H Vdven
Volledig scherm
Een kerststal, volledig van berkenhout, aan Barrierweg 11. © H Vdven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement