Volledig scherm
© Marco De Swart Fotografie

Door de lezer: hoorblind, bestaat dat woord echt?

In de rubriek Door de Lezer schrijven lezers een verhaal, gedicht of column over wat hen bezighoudt. Deze keer Wim Schigt.

Met het kenmerkende piepen van de band langs het metaal klem ik mijn fiets in het rek. Links staan twee grietjes van zo'n dertien, veertien jaar wijdbeens tussen hun fiets, hangend met de ellebogen op het stuur. Ze kletsen druk met elkaar en worden tegelijkertijd in beslag genomen door hun mobieltjes. Zonder te merken dat er buiten hun wereld ook nog een andere wereld is, hebben ze samen de grootste lol. ,,Ja, dat bestaat dus echt niet, hé! Kleurenblind, dat bestaat, want dat woord ken ik en je kunt kleurenblind zijn. Kleurendoof zei ook een keer iemand. Dan zie je denk ik ook geen kleuren. Woordblind kan ook, dan kun je slecht lezen, denk ik. Maar hoorblind? Echt niet. Dat woord bestaat niet en het klínkt ook helemaal niet. Hoorblind! Ja, du-u.. Ha, ha, hoorblind! Dan zie je zeker niks met je oor!"

Geen bel

Hun klets vrolijkt nog door in mijn hoofd als ik mijn winkelmandje vul in de supermarkt. En als ik even later buiten de boodschappen in mijn fietstas hijs, zie ik de twee meisjes nog net met een slakkengangetje zwieberend wegrijden.

Intussen stap ik ook op. Aan het eind van het paadje binnendoor blijkt dat ik dezelfde kant op ga als zij. Ik haal ze in, puur omdat zij niet vooruit te branden zijn! Te druk met elkaar en hun mobieltjes. Van ver hoor ik dat ze het nog steeds hebben over dat belachelijke hoorblind-woord.

Het einde van het pad is zo dichtbij dat het niet de moeite loont om nog te bellen om voorbij te kunnen. Met het een paar keer laten schieten van de handremmen trek ik klepperend hun aandacht en krijgen ze door dat ik achter hen zit. Op hun gemakje wijken ze uit elkaar en fiets ik er tussendoor.

Zegt het linker brutaaltje: ,,Geen bel zeker!"

Inwendig schiet ik in de lach, kijk haar aan en reageer: ,,Volgens mij zijn jullie hoorblind!"

Ze valt even volkomen stil en reageert dan met: ,,...What the f***!!" In complete verbijstering kijken ze elkaar aan.

Ik lees het in hun ogen: f***, bestaat hoorblind echt?

Heeft u ook iets bijzonders meegemaakt of een leuk verhaal geschreven? Mail uw bijdrage naar mijnbd@bd.nl

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement