Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Een kerstboom vol mooie verhalen

Kerstbomen hangen vol met de mooiste versieringen. Sommige stralend en nieuw, andere tientallen jaren oud. Toch hebben die oudere kerstballen hun glans nog lang niet verloren. Ze vertellen een verhaal. Soms verdrietig, en soms toveren ze juist een glimlach op je gezicht. Lezers delen in deze kerstboom hun bijzondere herinneringen.

Twee vogeltjes

1 Mijn dochter heeft dit jaar de kerstboom gezet en heeft er een Harry Potter-boom van gemaakt. Heel mooi, alle belangrijke onderdelen zitten erin. Zoals twee vogeltjes, waarvan eentje zonder staart. Ooit heeft mijn vader daar een klein veertje ingezet. Deze vogeltjes zijn heel teer en al zeker 60 jaar of ouder. Ze hangen sinds 1999, het jaar dat mijn moeder overleed, in de boom.

Deze vogeltjes brengen me terug naar mijn jeugd. In 1968 lag ik met griep (dacht dat de ‘Spaanse’ heerste) op de bank. Ik was negen jaar en telkens als ik wakker werd, keek ik naar de boom naast me. Als ik dan de vogeltjes zag, dacht ik: ,,Oké, het is goed.” Ik had hoge koorts en ijlde veel, was mij ­naderhand verteld. Maar die vogeltjes zijn mij altijd bijgebleven.

Ook dit jaar denk ik er weer aan. En als ik goed kijk, mis ik iets. Het door mijn vader gemaakte staartje is waarschijnlijk in de opbergdoos achtergebleven. Ik ga zo direct kijken. Want een vogel zonder staartje, kan niet. Zeker niet met kerst.  

Dolly Reijns, Vught

Volledig scherm
De kerstbal voor Semm, die geboren werd en overleed op 7 augustus 2016. © Jac van Vliet

Semm heeft gevochten voor zijn leven

2 Ons eerste kleinkind Semm werd door een placentaloslating 7 weken te vroeg geboren. Een prachtige kleinzoon die nog 2,5 uur gevochten heeft voor zijn leven, maar deze strijd helaas heeft verloren. Los van alle andere herinneringen is deze kerstbal ook weer een steuntje voor ons waardoor we hem steeds dicht bij ons hebben.  

Jac en Helma van Vliet, Oisterwijk

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Mooiste versiering

3 Ik weet het nog goed. Ik was 6 jaar oud en zat in de eerst klas van de lagere school. We mochten allemaal een kerstbal meebrengen om in de klas in de boom te hangen. Deze bal vond ik het mooist. Ik vouwde hem in een stuk toiletpapier om hem te beschermen. Wat was ik voorzichtig! Zo bang om hem te laten vallen. De laatste schooldag voor de kerstvakantie mocht de bal weer mee naar huis. Dit keer had ik geen toiletpapier om hem in te rollen. De bal met twee handen vasthoudend heb ik ’m voorzichtig lopend mee naar huis genomen. De daaropvolgende jaren koos ik een bal uit die ik minder mooi vond zodat het niet zo erg was als deze zou sneuvelen. En nu, 46 jaar later, hangt hij nog elk jaar in mijn boom.

Rianne van der Biezen, Vinkel

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Oude bal hangt nog steeds in de boom

4 Ik heb nog een foto uit 1952 waarop ik deze cognackleurige kerstbal in de boom hang. Nu ben ik 70 jaar en heb ik de bal nog steeds.

Hennie van Rijen, Tilburg

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Allemaal een bal uitkiezen

5 Deze kerstbal is zo’n 50 jaar oud. Als kind gingen we met het hele gezin te voet samen met onze moeder naar het andere eind van Drunen. Naar Jan van Loon, die zat toen nog aan het eind van de Grotestraat. Daar mochten we elk jaar allemaal – we waren met z’n zessen thuis – een nieuwe kerstbal uitzoeken. Wat een geduld moeten mijn moeder en het winkelpersoneel met ons hebben gehad! Warme herinneringen aan mijn lieve moeder die dit jaar is overleden. Elk jaar hangt hij in mijn kerstboom maar dit jaar zal het specialer zijn.

Willemien Muskens, Elshout

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Voor alle kleinkinderen een bal

6 Toen ons eerste kleinkind 17 jaar geleden geboren werd, heb ik zijn naam op een kerstbal geschreven. Ik had er geen idee van dat er nog meer kleinkinderen zouden komen.

Een paar jaar later werden twee kleinzoons geboren, hun namen kwamen ook in de kerstboom te hangen. Weer een paar jaar daarna volgden nog twee kleinzoons; dat werden dus al vijf ballen in onze kerstboom. En als verrassing werden nog een kleindochter en een jaar later een kleinzoon geboren. Ieder jaar hangen de zeven naamballen nu in onze kerstboom. En ieder jaar komt er wel een kleinkind naar mij toe met een zielig gezicht en zegt: ,,Oma, ik hang er niet bij!” Samen gaan we dan op zoek in de kerstboom en, jawel hoor, we vinden de bal natuurlijk toch weer. Dit tot grote opluchting van het kleinkind. 

Ria Maissan, Zaltbommel

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Voor de kleinkinderen

7 Hier onze speciale kerstballen van onze 4 kleinkinderen Sharon, Romy, Iris en Tim.

Willy Dingemans, Kaatsheuvel

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Bijzonder vogeltje

8 Als kind zette ik dit vogeltje al in de kerstboom! (Ik ben inmiddels 60) Alle breekbare kerstballen zaten altijd apart in vloeipapier verpakt en het was dan ook elke keer weer een verrassing wat er tevoorschijn kwam! Sinds het overlijden van mijn moeder twee jaar geleden, heeft dit vogeltje een speciaal plekje in onze kerstboom gekregen.

Rieky Desmense, Den Bosch

Volledig scherm
De kerstbal van Riet van den Nieuwenhof-Schevers uit Veghel. © Riet Schevers

In weer en wind

9 Al sinds het overlijden van mijn ouders hangt deze kerstbal bij ons in de kronkelhazelaar, voor het huis. Zomers in het volle groen, nu in de mistige herfstkou.

Bijna elf jaar geleden overleed mijn/onze moeder, twee jaar later mijn te jonge broer Jos, en een jaar na mijn broer mijn vader op 96-jarige leeftijd.

Pa maakte in 1941, het jaar van hun trouwen, een kerststal. De stal staat sinds papa niet meer leeft bij ons in de tuin een te worden met de natuur; ik denk er niet elke dag aan. Maar die kerstbal...

Soms denkt iemand dat ik vergeten ben hem op te bergen, maar hij hangt daar in weer en wind, in zon en regen en vandaag kreeg-ie een hagelbui over zich heen.

Levenservaringen voor onze ‘gezinskerstbal’, levenservaringen voor mezelf; ­telkens weer herinnert de bal me aan ons thuis, ons gezin en de gastvrijheid van onze ouders, vroeger, zeker óók met Kerstmis!

De glans is een beetje van onze kerstbal af, zoals het soms ook gaat met ons, mensen. Door en aan het leven geliefd en geleden. Maar net als wij blijft deze bal; net als wij staat-ie aan slijtage bloot, en blijft... tot het niet anders meer kan!

Riet van den Nieuwenhof-Schevers, Veghel

Volledig scherm
mijbd © Reduit005 Bd

Over de muur

10 Begin jaren 60 correspondeerde ik als scholiere van 15 met een jongen uit Oost-Duitsland. Voor Kerstmis stuurde hij mij dit houten kerstmannetje. Ik mocht de jongen een singletje van The Beatles sturen, A hard day’s night. Maar deze muziek werd niet gewaardeerd door de regering achter het IJzeren Gordijn. Het plaatje kwam vanwege de censuur weer retour. Het kerstmannetje heeft lang op zolder gelegen maar is nu weer in ere hersteld. Onze vier kleinkinderen vinden alles van vroeger prachtig. 

Carla Henkelman, Berkel-Enschot

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Hart voor overleden man

11 In deze kerstbal zit een foto van mijn man die in ­februari 2014 helaas is overleden. Vorig jaar 8 december kreeg ik als verrassing van mijn schoonzus Denise deze kerstbal in de vorm van een hart. Ik kreeg er twee, de andere werd opgehangen in de herinneringsboom bij ‘Mama’s met een missie’ in Oss waar we naartoe waren geweest. Nu hang ik dit hart elk jaar in mijn kerstboom thuis, wat mijn kinderen (Larissa en Yoran) ook heel mooi vinden. 

Jolanda van Erp

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Voor overleden broer

12 Wij hebben al jaren een speciale kerstbal in de boom hangen. Mama (Dionne van Oversteeg) en papa (Arno van Oversteeg) hebben hun zoon Dennis (1-11-1999) verloren en sindsdien hangt elk jaar deze kerstbal in de boom. Dennis is dood geboren, de placenta is losgelaten en nu denken we elk jaar met Kerstmis aan hem. Het is nog steeds een groot gemis. Mama en papa hebben gelukkig mij (Marloes van Oversteeg, 15 jaar) en Thomas van Oversteeg (14 jaar) gekregen en daar zijn ze superblij mee. Ook al had mama complicaties bij de bevalling van mij. Ze had te veel bloed verloren waardoor ik ook er bijna niet meer zou zijn. Uiteindelijk ben ik gezond ter wereld gekomen! Maar het liefste waren wij met z’n vijven geweest. Daarom deze speciale kerstbal.  

Marloes van Oversteeg, Sprang-Capelle

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Familie-kerstbeer

13 Deze kerstbal hing vroeger bij mijn opa en oma in Limburg. De kerstbal heeft daarna bij mijn tante in de kerstboom gehangen en na haar overlijden is hij in mijn bezit gekomen. Het is een familie-kerstbeer die een speciaal plekje in de kerstboom verdient. Een herinnering aan alle lieve mensen die er niet meer zijn.

Jolanda Linckens, Vught

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Pas op voor de poes

14 Ik kocht op een speciaal adresje zes handgeschilderde kerstballen. Voor kerst gaf ik ze cadeau aan mijn vrouw. Een speciaal cadeau, omdat onze zoon als kerstkind ter wereld was gekomen. Ze waren weliswaar duur, maar ook prachtig. We waren er verguld mee. Zouden we ze in de kerstboom hangen, of toch maar in een vaas plaatsen? Nee, kerstballen horen in een boom en even later hingen ze mooi verdeeld over de boom. Waar we niet aan gedacht hadden, was onze nog jonge en erg speelse kat Guusje. In no time maakte Guusje de boel onveilig en voor we het wisten hing de kat halverwege de kerstboom. De eerste handgeschilderde bal vloog op de grond, aan diggelen. Tja... toen maar snel de overlevende ballen uit de boom gehaald en alsnog in een vaas gelegd. Ook mooi.. De kat was op dat moment ‘nog niet jarig’. Onze zoon wel en viert deze tweede kerstdag zijn verjaardag! 

Ger Willink, Den Bosch

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Baby's eerste kerstfeest

15 In december 1989 kreeg ik deze ‘Baby’s eerste kerstfeest’ kerstbal. Ik werkte op basisschool De Vaert in Kaatsheuvel als kleuterjuf en was in verwachting van onze oudste dochter Leoni. Een klein kleutertje gaf trots de mooie kerstbal. Ik vond het een origineel cadeautje en was er heel blij mee! Leoni werd geboren op 12 juni 1990 en sindsdien hangt de bal ieder jaar te schitteren, al 27 jaar. Ik ben er erg voorzichtig mee en hang de bal altijd hoog in de boom, veilig voor onze poes en hond!

Dit jaar is Leoni gaan samenwonen met Bram en ga ik de bal aan haar doorgeven. Ze heeft nu haar eigen kerstboom en hopelijk mag de bal daar nog vele jaren schitteren!

Jammer dat ik vergeten ben van welke kleuter ik de bal gekregen heb. Het zou zo leuk zijn om diegene te vertellen dat de bal nog ieder jaar in de boom hangt. Wie weet kom ik er via deze weg nog achter.

Dian van Gils, Kaatsheuvel

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Een magisch kerstfeest

16 Kerstfeest stond bij ons thuis in het teken van gezelligheid. Mijn ouders deden niet aan ‘alle ballen in dezelfde kleur’. Het had voor mij als kind iets magisch en ik keek uit naar het optuigen van de kerstboom. 

Susanne van Rootselaar

Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Dankbaar

17 Wij kregen deze kerstbal met een foto van onze toen tweejarige kleinzoon van onze dochter ­cadeau met de Sinterklaasviering. Het was een bedankje van haar aan ons omdat wij voor hem gezorgd hadden tijdens haar ziekte. Bij haar was net voor de kerst een jaar eerder borstkanker geconstateerd. Ze is geopereerd en heeft de chemokuren gehad en dan hoop je dat het allemaal goedkomt. Maar helaas, weer net voor kerst kreeg ze de uitslag: overal uitzaaiingen. Ze heeft nog maar twee maanden mogen leven. Ieder jaar worden wij nu opnieuw aan dit verdriet herinnerd, maar wij denken er ook weer aan hoe veel wij voor elkaar hebben betekend. 

 H & H

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement