Volledig scherm
© ANP

En dan heb je opeens grote zorgen om de zorg

In de rubriek Door de lezer schrijven lezers een column, verhaal of gedicht over wat ze bezighoudt. Deze keer is de beurt aan Jan Cools.

Je leeft gezond, leuke baan, lieve vrouw en twee schatten van kinderen met wie je twee keer per jaar op vakantie gaat. Daar zit je dan in het zonnetje, glaasje wijn, boekje er bij. Heerlijk!

Een pieptoon

En dan, zomaar ineens, een pieptoon in je hoofd en alles is zwart. Weken later word je wakker. Weg zon, weg boekje, weg glaasje wijn. Nog steeds die piep in je kop. Je probeert om je heen te kijken maar dat lukt niet. Je wilt weten wat er aan de hand is maar je mond kan geen woord meer vormen. Je bent doodmoe en je valt zo weer terug in slaap. ,,Wakker worden, meneer!" Je opent je ogen, je bent niet thuis, maar waar dan wel? Er staat iemand naast je bed die vraagt of je moet plassen. Je wilt iets zeggen maar je mond kan geen woord meer vormen. Je hoort een vrouwenstem en twee kinderen praten, je kent hun stemgeluiden wel maar verder zegt het je niet veel. Je wordt op een postoel gehesen en de hand aan je stoel verzekert je dat ze binnen een kwartiertje terug is. Daar zit je dan op die postoel met je mooie baan en je leuke gezin. Verlamd door een herseninfarct! Zomaar! Komt nooit meer goed. Gevoed worden, eens per week wassen, voor het gemak een luierbroek aan en nu op een postoel zitten wachten totdat de zuster komt.

Koppen in de krant

De dag vordert maar langzaam. Er wordt een iPad boven je bed gemonteerd en gelukkig kun je nog lezen; Brabants Dagblad, 13 december: 'Amper hulp bij jeugd in psychische nood', 'Zorgkwetsbare jongeren', 'Frauderende PGB topmannen', 'Gemeenten die zeggen alles goed op orde te hebben'.

Nee, dit went niet, je hebt nu zorg om de zorg en ook je vrouw en kinderen delen die zorg. Die zorg is terecht want Nederland ziet liever een gezonde Nederlander spenderen dan een zieke Nederlander die geld kost. Liever miljarden verliezen door geen belasting te heffen bij buitenlandse multinationals dan honderden miljoenen te spenderen aan de Nederlandse zorg. Zo gaat dat in het fijne Nederland. Ondanks alles, ook voor jou mijn vriend: fijne kerstdagen!

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement