Volledig scherm
© Rink Hof

Heel Brabant prakt: de balletjes uit elkaars soep pikken

In de rubriek Heel Brabant Prakt delen lezers hun lievelingsrecept en hun herinnering hieraan. Deze week het recept van Iny van Casteren uit Zeeland.

Op zondagmiddag verscheen er in de oorlogsjaren standaard een pan soep op tafel in het Zeelandse middenstandsgezin van Iny van Casteren (83). En ook na de oorlog bleef deze traditie. Deze soeppan was groot, want Iny komt uit een gezin van vijftien kinderen van wie zij de oudste is. ,,Mijn moeder stond overdag in de winkel en had hulp in huis maar koken deed ze altijd zelf. Dat kon ze ook erg goed. Het schoonmaken van de groenten of het schillen van de aardappelen liet ze wel aan de hulp over."

Soepdag

Zondag was soepdag. Een deel van het gezin ging eerst naar de ochtendmis. ,,We mochten kiezen of we 's ochtends of 's avonds gingen."

Daarna werd de soep gegeten en 's middags kwamen de kaarten op tafel. ,,In mijn herinnering was de soep maar vooral het soepvlees heerlijk."

Ritueel

Als je een groot gezin hebt, is het belangrijk om streng te zijn. Vader en moeder hadden de wind er dan ook goed onder. Maar op zondag was dat toch een beetje anders. ,,We probeerden altijd balletjes uit elkaars soep te pikken. Daarvoor werd alles uit de kast gehaald. Dat ritueel hoorde echt bij het eten van de soep."

Of dit recept nog in andere gezinnen gegeten werd, weet Iny niet. ,,Als jong meisje denk je dat er overal hetzelfde gegeten wordt. Maar ik ben het nergens tegengekomen."

Soepvlees

Nodig: soepvlees, zelfgedraaide soepballetjes, bouillonblokjes van Maggi, beschuit, zilveruitjes, augurken, mosterd, tafelzuur

Bereiding: Het soepvlees, de bouillonblokjes en water een nacht laten trekken in een flinke soeppan. De volgende dag het soepvlees uit de pan halen en de versgedraaide gehaktballetjes toevoegen aan de bouillon. Schep de bouillon met balletjes in diepe borden en leg er dan een beschuit in. Deze beschuit wordt twee keer zo groot. Serveer na de soep het soepvlees in hetzelfde bord. Voeg daar zilveruitjes, augurken, mosterd en tafelzuur aan toe. Eet smakelijk!

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement