Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Heel Brabant Prakt: de heerlijke bavarois van de oma's

In de rubriek Heel Brabant Prakt delen lezers hun lievelingsrecept en hun herinnering hieraan. Deze week het recept van Dian Cooijmans.

Tijdens Kerstmis maakten beide oma's uit Schijndel en Den Dungen altijd bavarois volgens een speciaal recept. Met sinaasappel, perzik, ananas of aardbeien. Het ging altijd op, er bleef nooit iets over. De schalen werden leeggeschraapt.

Voor de hoogfeesten van de Eerste Heilige Communie stond steevast Oma's Bavarois op de menukaart.

Afscheidskookboek

Totdat kleindochter Dian een recept moest hebben voor een afscheidskookboek voor een juf. Ze koos natuurlijk het recept van oma. Oma Schijndel had wel tijd over en werd gebeld: ,,Kom alsjeblieft een keertje langs en vertel hoe de Bavarois nu gemaakt moet worden."

En dat deed oma maar al te graag. Ze gaf het recept met veel liefde door aan Dian. Er werden ook foto's gemaakt en voor het kookboek het recept uitgetypt voor het afscheidskookboek van de juf.

Wij leven nu heel veel jaren later en helaas zijn beide oma's tot ons grote verdriet overleden. Maar gelukkig is het recept doorgegeven aan kleindochter Dian. Zij maakt nu voortaan voor het kerstdiner de overheerlijke bavarois van oma.

Sinaasappel Bavarois

Nodig: 1 citroen, 6 perssinaasappels, 8 gelatineblaadjes, 200 ml water, 85 gram suiker, 2 eieren, ¼ liter slagroom, 1 mixer en diverse schalen

Bereiding: Leg de gelatineblaadjes in koud water. Sinaasappels en citroen persen. Daarna het sap zeven. 200 ml water in een pan aan de kook brengen. 6 afgestreken eetlepels (ongeveer 85 gram) suiker in het kokend water doen. Roeren als het mengsel kookt. Gelatine in het kokende water doen. Daarna sap van citroen en sinaasappel toevoegen en goed roeren. Dit mengel in de koelkast af laten koelen tot het stijf wordt. ¼ liter slagroom kloppen met de mixer totdat de slagroom stijf is. Daarna een kleine theelepel suiker erbij doen. Twee eieren splitsen en het eiwit kloppen totdat het schuimig wit is. In een hele grote schaal de slagroom, eiwit en het fruitmengsel samenvoegen. Alleen met een grote klopper rechts doorroeren. De heerlijke bavarois ongeveer 1 ½ uur in de koelkast zetten. Eventueel garneren met vers fruit.Heeft u ook een recept met een mooie herinnering die u wilt delen? Stuur dan het recept, een foto en een verhaal met uw herinnering naar mijnbd@bd.nl

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement