Volledig scherm
© Reduit005 Bd

Heel Brabant Prakt: nostalgie in moeders keuken

oproep Mijn BDIn de rubriek Heel Brabant Prakt delen lezers hun lievelingsrecept en hun herinnering hieraan. Deze week het recept van Janneke Hobo.

Witte billetjes in het gras, naakte boontjes in het groen of gewoon groen met witten, zoals wij het thuis noemen. Deze winterkost is al van jongs af aan mijn lievelingseten. Als ik op mijn verjaardag mocht kiezen wat er op tafel kwam, koos ik steevast voor groen met witten. Ook nu nog, als we bijvoorbeeld Sinterklaas vieren, eten we bij ons thuis dit heerlijke gerecht. Omdat iedereen het lust, van aanhang tot kleinkinderen.

De natte variant

Voor deze krant ben ik zelfs eens bij een wedstrijd 'groen met witten' maken geweest, in Nederhemert. En dan blijkt maar weer eens dat iedereen het op een andere manier klaarmaakt. Bij ons thuis houden we van de 'natte variant' met veel kooknat met daarin een klontje boter.

Er gaat overigens veel werk in zitten. Het begint al in de zomer met het plukken van de bonen. Dan snijden met de snijbonenmolen. Een monnikenwerk, zeker als je een hele wasteil te gaan hebt. Het hele gezin wordt ingezet. Afhalen, bonenmolen draaien, bonen erin stoppen, wassen en dan het zout in. Op een gegeven moment werd bij ons de boor ingezet om de mesjes te laten draaien. Dat gaat sneller! Vervolgens gaan de bonen het zout in en met mijn verjaardag, ergens in oktober gaat het vat voor het eerst open. Hoera!

Groen met witten

Nodig: 500 gram snijbonen uit het zout, 150 gram witte bonen, rookworst, gerookte ham, 400 gram aardappelen, roomboter

Bereiding: Haal de snijbonen dag van tevoren uit het zout (of koop bij de groenteboer ingemaakte snijbonen) en spoel ze een keer af. Breng ze aan de kook en haal ze direct weer van het vuur. Giet de bonen af en spoel ze nog een keer af. Laat ze een nacht in water staan. Wel de witte bonen 24 uur in water. De volgende dag de snijbonen niet meer afgieten. Breng ze aan de kook, samen met de witte bonen. Zout toevoegen is niet nodig. Laat de bonen ongeveer 1,5 uur koken. Voeg na een uur de ham en de rookworst toe. En doe er op het laatst een flinke klont boter bij. Kook de aardappelen apart.

Heeft u ook een recept met een mooie herinnering die u wilt delen? Stuur dan het recept, een foto en een verhaal met uw herinnering naar mijnbd@bd.nl

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement