Volledig scherm
De moeder van Mario Gevers met haar kinderen. © Reduit005 Bd

Heel Brabant Prakt: ons moeder nam de tijd om te koken

In de rubriek Heel Brabant Prakt delen lezers hun lievelingsrecept en hun herinnering hieraan. Deze week het recept van Mario Gevers uit Wijbosch.

Mijn moeder kon ontzettend lekker koken. En dat had eigenlijk maar één oorzaak: ze nam er de tijd voor. Of ze nu stoofvlees of soep maakte, ze besteedde er vele uren aan. Wij wisten vaak al dagen van tevoren dat we heerlijke tomatensoep zouden krijgen. De tomaten lagen enkele dagen in het kozijn van de schop (de schuur) in de zon om lekker rood te worden. Als we 's avonds de soep zouden eten, begon ze 's ochtends al met de voorbereidingen. Er kwam dan een heerlijke geur uit de keuken en ons gezin verheugde zich dan echt op de soep.

Echte boerin

Mijn moeder was een echte boerin en eten was belangrijk in ons gezin. Ze kookte dan ook een grote pan met soep. Er ging een pannetje naar de overbuurvrouw en naar een oom en tante. En iedereen kon ook mee-eten. De rest werd bewaard tot later in de week.

Nog steeds maak ik de soep regelmatig. Ik houd ook erg van koken denk dan nog vaak aan onze moeder. Alleen smaken de tomaten nooit meer zo lekker als vroeger van de volle grond. Ook vrienden en familie maken de tomatensoep van ons moeder.

Ons moeders tomatensoep

Nodig: 3 rode tomaten per persoon en 1 iets groene, 2 gesnipperde uien, 1 teentje knoflook, versgedraaide gehaktballetjes, bouillonblokjes naar smaak, blaadjes laurier, handje rijst

Bereiding: Snij de rode tomaten en een groene, voor de iets zure smaak, in stukken en zet deze met een bodempje water op een laag pitje. In een andere pan met dikke bodem 2 gesnipperde uien en een fijn gesneden teentje knoflook fruiten in een klontje boter, daarna de vers gedraaide gehaktballetjes erbij doen en aanbraden. De gare tomaten door de passe-vite op de uien en balletje draaien. De soep met wat extra water, de nodige bouillonblokjes, blaadjes laurier en een handje rijst aan de kook brengen. Als de rijst gaar is, het vuur uitzetten. Laurierblaadjes verwijderen en smullen maar!

Heeft u ook een recept met een mooie herinnering die u wilt delen? Stuur dan het recept, een foto en een verhaal met uw herinnering naar mijnbd@bd.nl

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement