Leo Faes tekent al jarenlang strips: een stripverhaal moet wel humor bevatten
Het tekenen van strips is een grote passie van Leo Faes uit Tilburg. Twee van zijn stripboeken zijn bij een Belgische uitgeverij verschenen.
Delen per e-mail
Tekenen werd hem met de paplepel ingegoten. Leo Faes uit Tilburg leerde het van zijn vader. Zijn eerste tekeningen verschenen in het clubblad van Prins Hendrik uit Vught. Hij was toen pas 8 jaar. Inmiddels is Leo Faes 69 jaar en heeft hij verschillende stripboeken gemaakt. Zoals De moordenaars van Malpertuus en Oorlogspad, beide uitgegeven door de Belgische uitgeverij Bonte.
,,Mijn liefde voor strips ontstond al heel vroeg. Ik ben uit de tijd dat bepaalde strips door de minister van Onderwijs verboden werden op scholen omdat ze schadelijk zouden zijn voor de tere kinderziel. In de meeste strips komt veel geweld voor. Later, als leraar Nederlands, gebruikte ik juist strips in de lessen. Bijvoorbeeld die over Tom Poes van Marten Toonder. Maar ook mijn eigen strip over de Vos Reynaerde werd in de klas gelezen."
Zwart-wit
Leo Faes heeft een heel eigen stijl. Zo tekent hij alleen in zwart-wit. ,,Dat is een bewuste keuze. Ik vind dat bij een zwart-wittekening de details veel beter zichtbaar zijn. Daarnaast vind ik humor in mijn stripverhalen belangrijk."
Dat blijkt ook uit de tekst op de achterkant van zijn stripalbum De moordenaars van Malpertuus. Daarin claimt Faes dat hij een verre nazaat is van keizer Karel de Grote. En daar heeft hij een mooie theorie over. ,,Karel de Grote heeft een dwarsbalk in zijn wapen, ook wel een faas genoemd. Daarnaast had de keizer een groot aantal minnaressen in zijn kasteel en daardoor veel nazaten. Maar het meest overtuigende bewijs is onze uiterlijke gelijkenis. We zijn allebei gezegend met een vrij grote neus en een uitstekend buikje."
Makkelijke hobby
Een professioneel striptekenaar is Faes nooit geworden en vanwege zijn leeftijd is dat nu ook niet meer haalbaar. Maar dat vindt hij helemaal niet erg. ,,Ik heb het altijd goed kunnen combineren met mijn vak als docent Nederlands. En ook nu nog is het een makkelijke hobby. Als ik van mijn vrouw de tafel moet leegmaken omdat we gaan eten, heb ik dat binnen twee minuten gedaan. Als je schilderen als hobby hebt, is dat toch iets lastiger."
Inmiddels is hij bezig met een vervolg op zijn strip over de Vos Reynaerde. ,,Dat vroeg de uitgever. Maar ik heb Reynaerde dood laten gaan aan het einde van mijn strip. Dus het volgende verhaal gaat over een verre nazaat die als tandarts rondreist en natuurlijk weer veel meemaakt."
Verder in het nieuws
-
MIJN BD Uw eerste Kerstmis, deel het met Mijn BD
Overal zie je lichtjes en de meeste kerstbomen zijn alweer opgetuigd. Kerstmis is in aantocht en dat betekent dat we ook dit jaar verhalen zoeken voor onze Mijn BD-kerstpagina. -
In de hospice Het leven in de hospice: Bewust afscheid nemen is niet makkelijk
In de rubriek In de hospice schrijven medewerkers van hospice Balade in Waalwijk over wat ze allemaal meemaken met de bewoners. Deze keer schrijft Linda over hoe moeilijk het is om afscheid te nemen. -
Mijn BD: stuur jouw verhalen en foto's in
-
In de hospice Het leven in de hospice: ‘Een speciaal dekentje van troost’
In de rubriek In de hospice schrijven medewerkers van hospice Balade in Waalwijk over wat ze allemaal meemaken met de bewoners. Deze keer schrijft Maaike over een speciale manier van troost krijgen. -
In de hospice Het leven in de hospice: ‘Harrie uit de rolstoel voor zijn cluppie’
In de rubriek ‘In de Hospice’ schrijven medewerkers van hospice Balade in Waalwijk over hun belevenissen. In de tweede aflevering vertelt Maaike over Harrie, een fanatieke Feyenoordsupporter.
-
In de hospice Het leven in de hospice: ‘Wanneer de dood om de hoek kijkt’
In de rurbriek ‘In de hospice’ schrijven medewerkers van de hospice Balade in Waalwijk regelmatig over wat ze meemaken. In de eerste aflevering gaat het over het leven van alledag in de hospice. -
Harry van Doren (78) krijgt vlinders in zijn buik van de Tour de France
TILBURG In de woning van Harry van Doren is 65 jaar Tour-geschiedenis te vinden. Netjes opgeplakt in tweehonderd albums. -
MIJN BD De rijke Nederlandse koffiegeschiedenis in een Tilburgs museum
In deze verhalenserie nemen we een kijkje in privémusea aan huis. Deze keer het museum van Ton van Belkom in Tilburg.