Advies aan alle profvoetballers: Zeg gewoon even fatsoenlijk gedag, man
Columnist Sjoerd Mossou verbaast zich regelmatig over voetballers die stoïcijns langs (jonge) supporters lopen zonder een korte begroeting. ,,Het is aangeleerd kopieergedrag. Vooral niet groeten, want misschien is dat niet stoer genoeg.”
In de Amsterdamse Sarphatistraat, niet ver van het Oosterpark, sjokten gisteren wat voetballers een hotel uit. Een medewerkster van Het Parool maakte er een filmpje van en plaatste dat op Twitter.
Niks schokkends, het was een tafereeltje zoals je dat al honderden keren voorbij zag komen. Een rijtje voetballers loopt in trainingspak richting een spelersbus, sommigen met capuchon op het hoofd, anderen met de blik op oneindig.
Aan de zijkanten waren dranghekken geplaatst, waarachter wat fans, kinderen en toevallige voorbijgangers stonden toe te kijken. Er werd geklapt en gekird. Er werden namen geroepen. Vooral die van Erling Haaland, want die kwam ook net op zijn dooie akkertje naar buiten gestiefeld.
Haaland deed wat voetballers vaak doen in dit soort situaties: niks. Geen knikje, geen duimpje omhoog, geen subtiel groetje, geen ‘hoi’ of ‘hai’ of ‘guten Tag’. Gewoon, net doen of je achterlijk bent en als een zombie doorlopen.
Het is, naast doorrollen en gillen als een mager speenvarken, één van de vreemdste soorten van gedrag onder profvoetballers: het compleet negeren van andere levende wezens.
En dan niet in een staat van opperste concentratie, vlak voor een wedstrijd, maar gewoon op een doordeweekse dag, meestal bij het verlaten of betreden van een spelersbus. Hoeveel kinderen er ook staan, hoe hard er ook wordt gejuicht of geklapt, wonderlijk veel voetballers hebben er een kunst van gemaakt om elke vorm van normale communicatie te vermijden.
(Lang niet allemaal. Er bestaan genoeg vrolijke zwaaiers en immer beleefde gedagzeggers, onder wie ook absolute topspelers zoals pakweg Virgil van Dijk. Maar ik ben inmiddels dusdanig getraind in het observeren van voetballers, dat ik durf te stellen dat er sprake is van een patroon.)
Onverklaarbaar is het natuurlijk allemaal niet. Topvoetballers worden meestal als prinsjes behandeld, compleet met een soort hofhouding van dienstbare hulpjes en afhankelijke types, die allemaal bijdragen aan de illusie dat de wereld om voetballertjes draait.
Onverklaarbaar is het natuurlijk allemaal niet. Topvoetballers worden meestal als prinsjes behandeld, compleet met een soort hofhouding van dienstbare hulpjes en afhankelijke types
Ze worden bovendien werkelijk overal aangesproken en herkend, iets waar de lol vermoedelijk erg snel vanaf gaat, zeker in deze tijden van sociale media. Steeds nadrukkelijker leven ze in afgesloten, parallelle werelden van compounds, vipterrassen en privéjets. Geen wonder dat je daar een tikje wereldvreemd van wordt.
Fans kunnen zelf ook opdringerig of ronduit asociaal zijn trouwens, maar veel komt vermoedelijk voort uit aangeleerd kopieergedrag. De ene voetballer ziet op televisie dat de andere het ook doet: zo stoïcijns mogelijk een hotel uitlopen zonder boe of bah te zeggen. Vooral niet groeten, want misschien is dat niet stoer genoeg.
Welnu, een goedbedoeld advies dan maar aan alle profvoetballers ter wereld, en alle onderdanen die daar omheen krioelen en er niets van durven te zeggen.
Zeg gewoon even fatsoenlijk gedag, man. Negeer voor mijn part irritante journalisten en types met kartonnen bedelbordjes, maar zwaai een halve seconde naar de rest van de mensen. Deel een knipoog uit, steek een duimpje op, al is het maar omdat die kinderen daar godbetert voor jou staan.
Kleine moeite, groot gebaar, gewoon fatsoen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Sjoerd Mossou | De perschef van Ajax wilde het liefst onder tafel kruipen bij het gestuntel van Edwin van der Sar
Columnist Sjoerd Mossou keek donderdagavond weer met open mond naar ‘het abstracte gewauwel’ van Ajax-directeur Edwin van der Sar na het ontslag van Alfred Schreuder. ,,Niet in iedereen schuilt een Barack Obama, maar het probleem is hier: dit is de directeur van de grootste club van Nederland.” -
PREMIUM
De aanstelling van Alfred Schreuder blijkt een grove mispeer van Ajax, maar wat nu?
Op een niet-Nederlandse manier kreeg trainer Alfred Schreuder direct na de blamage tegen Volendam (1-1) - het zevende puntenverlies op een rij - de zak bij Ajax. Algemeen directeur Edwin van der Sar liet vervolgens weten dat zijn aanblijven onhoudbaar was geworden, maar Van der Sar zei ook zelf niet van plan te zijn te vertrekken. -
Poll | Met welke trainer moet Ajax het seizoen afmaken na het ontslag van Alfred Schreuder?
Ajax moet na het ontslag van Alfred Schreuder dringend op zoek naar een nieuwe coach. Onduidelijk is nog of er voor een korte- of langetermijnoplossing wordt gekozen. Welke beschikbare coach vind jij de beste opvolger van Schreuder? -
PREMIUMVanavond tegen Ajax
Malen bij Dortmund voorlopig in schaduw Haaland: ‘Hij is zijn gedoodverfde opvolger’
Tijdens Ajax-Borussia Dortmund zijn alle ogen gericht zijn op het Noorse doelpuntenwonder Erling Haaland. ‘Onze’ Donyell Malen vormt vanavond waarschijnlijk de voorhoede met de superspits. Volgens Youri Mulder begint Malen na een lastig begin steeds meer zijn draai te vinden. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
met video1
Ajax stelt John Heitinga aan als interim-trainer na ontslag Alfred Schreuder
Ajax heeft John Heitinga aangesteld als interim-trainer. De 39-jarige coach van de beloften moet de dolende landskampioen na het ontslag van Alfred Schreuder uit de crisis loodsen en weer mee laten doen om de titel. De komende uren moet duidelijk worden of Heitinga voor weken of maanden interim wordt en wie hem bij die loodzware klus zullen flankeren. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.