Volledig scherm
De Ligt. © BSR Agency

Ajax-aanvoerder De Ligt na tik in Alkmaar: ‘Waren onszelf niet’

Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt zag zijn ploeg in Alkmaar met 1-0 verliezen van AZ, dat ook nog de betere kansen had tegen de Amsterdammers. ,,Hoe dit kan? Als ik het wist zou ik het zeggen", reageert De Ligt verbaast bij Fox Sports.

De Ligt zag hoe zijn ploeg het de hele wedstrijd zeer lastig had tegen nummer vier AZ. Ajax kon de bal niet in eigen ploeg houden en kreeg veel kansen tegen. ,,We waren onszelf niet”, vond de negentienjarige centrale verdediger. ,,We waren de hele wedstrijd de onderliggende partij en lieten ons afbluffen.”

Een gebrek aan scherpte kan volgens De Ligt een reden zijn voor het zwakke optreden van zijn ploeg in Alkmaar. ,,Het was gewoon niet goed genoeg. Complimenten aan AZ, maar dit ligt echt aan onszelf. We misten vandaag de scherpte die AZ wél had.”

Door de nederlaag is de achterstand op koploper PSV weer vijf punten. ,,We moesten de druk op PSV houden en dan is het heel zuur dat we nu weer op vijf punten achterstand staan”, vertelt De Ligt. ,,AZ heeft vandaag verdiend gewonnen.”

‘Wedstrijd tegen PSV had om de koppositie moeten gaan’

Volledig scherm
Daley Blind druipt af. © BSR Agency

Daley Blind kon na afloop geen antwoord geven op de vraag waarom Ajax het dit seizoen steeds laat afweten als het in de buurt van PSV kan komen. ,,Ik weet ook niet wat dat is”, zei hij. ,,Maar als je kampioen wil worden, dan moet je het iedere week laten zien.”

,,Natuurlijks is er nu nog niets beslist”, zei Blind. ,,Als we PSV verslaan, dan is het verschil nog maar twee punten. En we hebben dit seizoen al laten zien dat we goed kunnen voetballen. Maar het is wel doodzonde. Die wedstrijd tegen PSV had om de koppositie moeten gaan. Maar we waren zo slordig in balbezit. Ik leed ook veel te vaak balverlies. AZ gaf ons alle gelegenheid om te voetballen”, vond Blind. ,,Maar daar deden we niets mee. Zo is de ene de andere wedstrijd niet. Anderhalve week geleden wonnen we nog bij Real Madrid omdat ons positiespel zo goed verzorgd was.”

Het liefst had Blind volgende week al tegen PSV gevoetbald. ,,Want je wil dit zo snel mogelijk goedmaken”, zei hij. ,,Aan de andere kant komen er met het Nederlands elftal ook mooie wedstrijden tegen Wit-Rusland en Duitsland aan.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ten Hag houdt hoop op titel

Trainer Erik ten Hag wilde na de nederlaag nog geen afstand van de landstitel nemen. ,,Maar we zullen de volgende wedstrijd tegen PSV wel moeten winnen. Dat lijkt me duidelijk”, zei hij. Ajax had over twee weken dolgraag tegen PSV om de koppositie willen strijden. Nu kan de club uit de hoofdstad de achterstand slechts terugbrengen tot twee punten, terwijl de lijstaanvoerder uit Eindhoven kan uitlopen tot acht punten. ,,We hebben nu nog acht competitieduels te gaan en de bedoeling is dat we nog lang op drie fronten blijven strijden”, zei de coach van Ajax.

Ten Hag noemde de zege van AZ verdiend. ,,We waren niet nauwkeurig in de passing en met het uitvallen van Hakim Ziyech viel ons speelplan in duigen. Het is niet dat zijn vervanger geen bijdrage heeft geleverd. Zeker niet”, doelde hij op Kasper Dolberg. ,,Maar met Tadic wilden we de centrale verdedigers van AZ veel pijn doen. Eenmaal op achterstand hebben we gevochten en alles op de aanval gegooid. Dan is het jammer dat je niet meer gelijkmaakt. Al had AZ ook kunnen profiteren van de risico’s die wij namen.”

Volledig scherm
Ten Hag. © BSR Agency