0
EINDE
3
  • Ryan Babel 32'
  • Ryan Gravenberch 76'
  • Dušan Tadic 85'

Ajax bij rentree Blind en Ziyech zonder groots te spelen naar laatste vier beker

Ajax ligt nog altijd op koers voor de prolongatie van de dubbel. De koploper van de eredivisie plaatste zich vanavond in een matig duel ten koste van Vitesse voor de halve finale van de KNVB-beker: 0-3. 

Door Freek Jansen

Een half uur lang zocht Lassina Traoré naar een moment om zichzelf te onderscheiden, waarna in één vlijmscherpe counter zijn kwaliteiten aan het oppervlak kwamen. De 19-jarige spits, die de voorkeur in de basiself kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar, kreeg rond de middenlijn de bal tussen twee Vitesse-verdedigers in aangespeeld. Traoré gooide zijn fysieke krachten in het duel, worstelde zich een weg naar voren, vond Donny van de Beek in de combinatie, koos voor diepgang, om vervolgens met een perfecte voorzet Ryan Babel een niet te missen kans te gunnen.

Bekijk hier de samenvatting van Vitesse - Ajax (premium). 

Volledig scherm
© ANP Sport

Opluchting

Daley Blind maakt zijn rentree.
Volledig scherm
Daley Blind maakt zijn rentree. © BSR Agency

De openingstreffer van Ajax in Gelredome zorgde voor opluchting bij Ajax. De Amsterdammers hadden vrijwel voortdurend de bal, maar de frustraties namen steeds meer de overhand. Irritaties over het slechte veld, het rommelige fluiten van scheidsrechter Bas Nijhuis en de zoekende vorm van de eigen ploeg.

Daley Blind en Hakim Ziyech, terug van blessures, zagen lange tijd vanaf de reservebank dat niet alleen Traoré de kans kreeg om zichzelf in de kijker te spelen. Ook Edson Alvarez mocht weer eens in de basiself starten. Door de blessures van Joël Veltman en Perr Schuurs kreeg de Mexicaan het vertrouwen. Alvarez oogde aanvankelijk onwennig, zowel in de duels als aan de bal, maar dat gold zeker niet alleen voor hem.

Ook na rust ontpopte zich een foutenfestival, waarbij Ajax lange tijd meer last van het eigen slordige spel had dan van de stootkracht van Vitesse. Een kwartier voor tijd verdubbelde Ryan Gravenberch na een sporadische vloeiende aanval de voorsprong. Enkele tellen later maakte Blind zijn rentree binnen de lijnen, een paar minuten later gevolgd door Ziyech. Dusan Tadic bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 0-3 door een penalty te benutten. Tim Matavz vond het geen hands van Armando Obispo en kreeg van arbiter Bas Nijhuis zijn tweede gele kaart vanwege protesteren. 

In de halve finale wacht de winnaar van Go Ahead Eagles-FC Utrecht.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© BSR Agency