Volledig scherm
Frenkie de Jong in actie namens Ajax. © ANP Pro Shots

'Ajax en Barcelona akkoord over De Jong, miljoenen lonken voor Willem II en RKC'

De Spaanse krant Sport meldt dat de toptransfer van Frenkie de Jong naar Barcelona is beklonken. Met de overgang van de Ajax-middenvelder zou 50 miljoen euro zijn gemoeid. De enige voorwaarde is dat de Amsterdammers zich níét kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. Gebeurt dat wel, dan wordt de transfer een jaar uitgesteld.

Bij zowel Willem II als RKC Waalwijk zou de transfer met gejuich worden ontvangen. Bij de verhuizing van De Jong in 2015 naar Ajax bedong Willem II een doorverkooppercentage van tien procent. Omdat de middenvelder vijf jaar deel uitmaakte van de gemeenschappelijke jeugdopleiding met RKC, sprak de Tilburgse club een verdeelsleutel met de buren uit Waalwijk af. Willem II ontvangt zestig procent, RKC veertig procent. Dat houdt in dat Willem II iets meer dan  4 miljoen euro aan de transfer overhoudt en RKC ongeveer 2,2 miljoen euro.

De Jong verhuisde in 2015 verhuisde voor het symbolische bedrag van 1 euro van Willem II naar Ajax, dat tegelijk een viertal spelers verhuurde aan de Tilburgers. RKC doorzag het spel en liet zich niet met 33 eurocent afschepen. Het dreigde met een arbitragezaak. Uiteindelijk toucheerde de Waalwijkse club 50.000 euro.