Ianis Hagi. Inzet: Gheorghe Hagi dwingt Italië-doelman Francesco Toldo tot een redding tijdens het EK in 2000.
Volledig scherm
Ianis Hagi. Inzet: Gheorghe Hagi dwingt Italië-doelman Francesco Toldo tot een redding tijdens het EK in 2000. © AP, AFP

Ajax heeft oogje op ‘zoon van’ Hagi, is hij net zo'n speler als zijn vader?

Ajax heeft Ianis Hagi (20) in het vizier, de talentvolle zoon van de Roemeense legende Gheorghe Hagi die in eigen land al jaren geldt als het grootste talent van zijn generatie. Nog steeds, ook al heeft hij er al een buitenlands avontuur op zitten.

Door Nik Kok

Ooit zei legende Gheorghe Hagi over zijn talentvolle zoon: ,,Hij is beter dan ik op die leeftijd.” Om de druk op Ianis nog maar eens te verhogen net voordat hij aan diens eerste seizoen buiten Roemenië begint. Dat avontuur is in Italië bij Fiorentina en kent een matig verloop. Na slechts twee invalbeurten in de Serie A keert de tiener toch maar weer terug naar Roemenië. Voorlopig te licht bevonden. Maar wie weet wat er nog komen gaat? Zijn terugkeer naar Roemenië daarna weer deed hem in elk geval goed. In de tussentijd maakte hij na alle vertegenwoordigende elftallen te hebben doorgelopen, zijn debuut voor de nationale ploeg.

Lees verder onder de foto

1998: Sol Campbell (links) wordt achtervolgd door Gheorghe Hagi.
Volledig scherm
1998: Sol Campbell (links) wordt achtervolgd door Gheorghe Hagi. © AFP
Quote

Voor Ajax heeft de komst van Ianis Hagi nu nog geen absolute toppriori­teit.

Vader Gheorghe is onmiskenbaar dé legende van Roemenië waar hij als de Maradona van de Karpaten eeuwige roem vergaarde op vooral het WK van 1994. Op dat toernooi scoorde hij één van de mooiste doelpunten tegen Colombia. Tegenwoordig een YouTubeknaller. Samen met goudengeneratiegenoten als Popescu, Raducioiu en Dumitrescu kwam hij tot de kwartfinales. Nog steeds een record voor het land dat daarna nooit meer zo goed was. Het levert de Hagi-familie in eigen land heldendom op. Net als in Turkije waar hij jarenlang de vedette is van Galatasaray. In Istanbul ook kwam Ianis twintig jaar geleden ter wereld.

Maar na Gheorghe lijkt nu de tijd rijp voor hen Ianis Hagi die op zijn zestiende de jongste aanvoerder ooit in het Roemeense betaalde voetbal werd en al eens op Nederlands grondgebied speelde. Hij verloor van Vitesse in de voorronde van de Europa League met Viitorul.

2018: FC Viitorul-middenvelder Ianis Hagi (rechts) heeft geen vat op Jake Clarke-Salter van Vitesse.
Volledig scherm
2018: FC Viitorul-middenvelder Ianis Hagi (rechts) heeft geen vat op Jake Clarke-Salter van Vitesse. © ANP

Ianis kreeg die aanvoerdersband overigens omgeschoven door een goede bekende. Juist vader Gheorghe was toen trainer van Viitorul Constanta in de stad waar hij ooit zijn eigen carrière begon. Voor als u het nog niet doorhad: sowieso speelt de voormalige spelers van Real Madrid, FC Barcelona en Galatasaray een grote rol in de carrière van zijn zoon. Ianis werd gevormd op de zogenaamde Academia Hagi, de door senior beheerde voetbalschool. Verdere vergelijkingen: Beiden beschikken over een fraaie traptechniek en zijn technisch verfijnd. ,,Maar ik deed alles met mijn linkervoet”, zegt Gheorghe. ,,Terwijl mijn zoon geweldig tweebenig is.”

Voor Ajax heeft de komst van Ianis Hagi nu nog geen absolute topprioriteit maar wordt er wel onderzocht wat de mogelijkheden zijn. Recent bracht vader Gheorghe een bezoekje aan Ajax trainingscomplex De Toekomst. In het kielzog van voormalig Ajax-speler George Ogararu. En die is dan weer de huidige technisch directeur van Viitorul Constanta.

Mocht Hagi de overstap maken naar Amsterdam dan zou hij de tweede Roemeen worden in de Ajax-selectie. Eerder trok de landskampioen al Razvan Marin van Standard Luik aan.

Gheorghe Hagi dwingt Italië-doelman Francesco Toldo tot een redding tijdens het EK in 2000.
Volledig scherm
Gheorghe Hagi dwingt Italië-doelman Francesco Toldo tot een redding tijdens het EK in 2000.
Ianis Hagi (Links).
Volledig scherm
Ianis Hagi (Links). © AFP