Volledig scherm
FC Den Bosch, RKC én TOP Oss staan in de play-offs. © Emma Coolen

Brabant boven in play-offs: FC Den Bosch, RKC Waalwijk en TOP Oss mogen hopen op promotie

Voor RKC Waalwijk begint vrijdag het avontuur in de play-offs met een uitwedstrijd tegen NEC. De Waalwijkers stromen al in de eerste ronde in. De andere Brabantse ploegen, FC Den Bosch (tegen Go Ahead Eagles) en TOP Oss (tegen Sparta), komen in de halve finale voor het eerst in actie.

In de geschiedenis van het betaald voetbal kwam het maar een keer eerder voor dat deze drie Brabantse clubs zich tegelijkertijd plaatsten voor de play-offs. Dat was in het seizoen 2007-2008. Destijds moest runner-up RKC Waalwijk de titel op doelsaldo aan FC Volendam laten, eindigde FC Den Bosch als derde en plaatste TOP Oss zich via een achtste plek voor het ‘toetje’.

Toch bleef Brabants succes uit. TOP Oss strandde al in de eerste ronde tegen Helmond Sport en FC Den Bosch een ronde later tegen PEC Zwolle. RKC Waalwijk kwam uiteindelijk nog het dichtst in de buurt bij een plekje in de eredivisie, maar de Waalwijkers legden het in de finale af tegen promovendus ADO Den Haag.

Ranglijst

Door het winnen van de tweede periodetitel verzekerde FC Den Bosch zich al in januari van een play-offticket. TOP Oss en RKC Waalwijk plaatsten zich in de slotfase van de competitie via de ranglijst. De drie Brabantse ploegen worden in de play-offs in ieder geval vergezeld door competitiegenoten Sparta, Go Ahead Eagles, Almere City, NEC en sc Cambuur. In de eredivisie staan Excelsior en De Graafschap virtueel op een play-off-plek.