Volledig scherm
© nos

Briefje van Oranje levert 35.000 euro op

Het inmiddels legendarische briefje dat vorige maand een hoofdrol speelde bij de wedstrijd van het Nederlands elftal in de Nations League tegen Duitsland heeft bij een veiling van de Johan Cruyff Foundation 35.000 euro opgeleverd. 

Assistent-bondscoach Dwight Lodeweges had een aangepaste opstelling geschreven op het briefje, dat door bondscoach Ronald Koeman werd doorgegeven aan de spelers op het veld. Oranje stond in Gelsenkirchen met 2-0 achter, maar kwam in de laatste minuten terug tot 2-2. Verdediger Virgil van Dijk, die op advies van de technische staf in spits was gaan spelen, schoot de gelijkmaker binnen.

Lees door onder de video

Volledig scherm
© NOS

Kort na afloop van het duel werd het handgeschreven papiertje van Lodeweges op het veld gevonden door oud-international Rafael van der Vaart, die als analist werkt bij de NOS. De KNVB kreeg het briefje later terug en besloot het te veilen op de avond die in het teken stond van de nagedachtenis aan Johan Cruijff.

Koeman reikte het ingelijste briefje uit aan de anonieme koper, die er 35.000 euro voor neertelde. In totaal werd 330.750 euro opgehaald in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De opbrengst is voor projecten van de Cruyff Foundation in Zuid-Afrika.

Volledig scherm
© NOS
Volledig scherm
breifje van Dwight Lodeweges aan Koeman via de Ligt naar Virgil van Dijk © NOS
Volledig scherm
© NOS
Volledig scherm
Dwight Lodeweges en Ronald Koeman. © ANP Pro Shots
Volledig scherm
© NOS