Volledig scherm
Bryan Smeets viert de zege van TOP Oss op Jong Ajax. © BSR Agency

Bryan Smeets: Heb blijkbaar wat met grote tegenstanders

Keuken Kampioen DivisieOok in dit interlandweekeinde wordt er gewoon gevoetbald in de eerste divisie. Op wie moeten we letten in de 30ste speelronde?

Het zou een mooie dvd zijn, alle doelpunten van Bryan Smeets (26) op een rijtje. De historische namens De Graafschap tegen Ajax, waarvan Sjaak Swart nóg slapeloze nachten heeft. De fraaie tijdens FC Twente - TOP Oss, eerder dit seizoen. Of zijn wonderlob van vorige week tegen Jong Ajax. Dat belooft wat voor de Brabanders vanavond uit tegen Almere City.

Het gerucht gaat dat alle fototoestellen bijna zijn uitverkocht in Almere en omgeving.
Bryan Smeets: ,,Dat kan ik me voorstellen. Die mensen willen mijn volgende wondergoal natuurlijk allemaal vastleggen tijdens Almere City - TOP Oss.’’

Vertel ons alsjeblieft jouw geheim.
,,Tja, het team draait weer lekker en ik zit goed in mijn vel. Dan heb je blijkbaar het vertrouwen om goals te maken, zoals die tegen Jong Ajax.’’

Wéér Ajax hé, Bryan.
,,Ik heb blijkbaar wat met grote tegenstanders.’’

Sjaak Swart hoopt naar verluidt dat TOP Oss ‘er heerlijk uitgaat’ nu. Heeft hij je nog vermanend toegesproken de afgelopen week?
,,Nee, ik heb honderden belle­tjes, appjes en berichtjes gehad. Maar Sjaak Swart zat er niet tussen. Ik weet niet of hij mijn nummer heeft, ik denk het niet eigenlijk.’’

Misschien tref je hem volgend seizoen wel tijdens TOP Oss - Ajax.
,,Ja, wie weet. Als we straks meedoen aan de play-offs, is dat uiteraard niet om maar een beetje mee te hobbelen. We willen voor het hoogste gaan. En dat kan. Wij voelen ons niet minder dan Emmen en De Graafschap, clubs die het vorig seizoen ook hebben geflikt.’’

Dus Bryan Smeets gaat zijn doelpunten weer in de eredivisie maken na de zomer?
,,Dat is wel de ­bedoeling, ja.’’

Wedstrijd van de week

Het voorjaar kent ook in Limburg zijn tradities. Asperges schieten uit de grond, de eerste narcissen doemen langzaam op, en Roda JC ontdoet zich van zijn trainer. Dit seizoen viel die eer te beurt aan Robert Molenaar. Zijn vervanger: Eric van der Luer. Club­icoon, tweevoudig international, en de man die vorige week nog ‘zijn bek moest houden’ van de inmiddels ontslagen coach. Zondagmiddag wacht een pikante eerste wedstrijd voor Maastrichtenaar Van der Luer: de derby tegen zijn vroegere club MVV.

Op welke speler moet u letten

Quizvraagje: als wij zeggen AFC Tubize, Standard Luik, KSV Roeselare, Union Sint-Gillis en MVV. Dan zegt u natuurlijk…? Inderdaad, ­Jonathan Okita, nu spelend voor NEC. En dat doet hij zeker niet onverdienstelijk, deze in Keulen geboren Congolees. Zeker de laatste weken niet. Afgelopen week, in de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Den Bosch, prikte hij er nog drie in. Sparta is dus gewaarschuwd. 

Volledig scherm
Jonathan Okita. © BSR Agency

De verassing van het weekend

NEC
De ploeg van trainer Jack de Gier is na een ronduit zwakke competitiestart (resulterend in plek 15) uitstekend bezig. Zondag moet ook het verzwakte Sparta eraan geloven tegen NEC (nu 9de).