Volledig scherm
Jong Ajax - Jong PSV. © Pro Shots

Eerste divisie wil vergoeding voor Jong-teams

Clubs uit de eerste divisie willen een opleidingsvergoeding incasseren voor de deelname van beloftenploegen aan hun competitie. Ook willen ze stringente richtlijnen waaraan die teams moeten voldoen en pleiten ze voor een verruiming van de huidige promotieregeling.

Dat is de uitkomst van beraadslagingen van een commissie die bestaat uit Remco Oversier van NEC namens de grotere clubs, Frank van Mosselveld namens de middengroep en Peter Bijvelds van FC Oss namens de kleine clubs in de eerste divisie.

Gevoegd bij plannen waarmee de eredivisie nog komt, moet dat leiden tot een aantal verbeterpunten die op 6 juni aan de vergadering betaald voetbal worden voorgelegd. Dan komt ook de eventuele verplichting om in de eredivisie op natuurgras te spelen aan de orde. Nieuwe regelingen zouden in het seizoen 2019-2020 van kracht kunnen worden.

Bedrag

Clubs uit de eerste divisie vinden een opleidingsvergoeding ­reëel, omdat die competitie ertoe bijdraagt dat jonge talenten van topclubs zich sneller ontwikkelen. Daardoor kunnen ze eerder aansluiten bij de eerste selectie of verkocht worden. De Ajacieden Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek worden als voorbeeld genoemd. Behalve Ajax hebben ook AZ, PSV en FC Utrecht een Jong-team in de eerste divisie. In de wandelgang circuleerde een bedrag van 1,5 miljoen euro dat de eerste divisie voor de deelname van elk beloftenteam zou willen vragen.

De claim van een opleidingsvergoeding is weer van de baan als besloten zou worden tot een andere competitie-opzet, bijvoorbeeld een inkrimping van de eredivisie naar zestien clubs. Want dan komt er ook een nieuwe verdeelsleutel voor de tv-gelden. Die ligt bij een ongewijzigde competitieopzet tot 2024 vast.

Selectie

De clubs uit de eerste divisie willen ook dat de Jong-teams met een vastere selectie gaan spelen, die meer recht doet aan de doelstelling van de ontwikkeling van talent. Zij stellen voor dat Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht op 31 augustus, bij het sluiten van de transferperiode, moeten opgeven wie er in de selectie van het eerste team en het Jong-team worden opgenomen. Spelers uit het Jong-team mogen dan wel invallen in het eerste team, maar niet andersom. In de winterstop is er wel nog de mogelijkheid dat spelers van selectie wisselen.

De eerste divisie wil ook weer voorstellen om de promotieregeling te verruimen, bijvoorbeeld door twee clubs rechtstreeks naar de eredivisie te laten promoveren. Dat zou de spanning vergroten. Verder wil de eerste divisie dat de kampioen van de tweede divisie verplicht wordt te promoveren. Dat is dit seizoen niet het geval, waardoor er ook geen club uit de eerste divisie degradeert. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement