Volledig scherm
Den Bosch-coach Erik van der Ven en zijn Ecxelsior-collega Ricardo Moniz. © BSR Agency

FC Den Bosch doet toch onderzoek naar ‘kraaiengeluiden’

FC Den Bosch gaat nu toch onderzoeken wat een deel van de fans heeft geroepen en gezongen richting Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira. Aanvankelijk kwam de Brabantse club met een statement waarin stond dat hij niet racistisch is bejegend, maar dat het slechts ging om ‘kraaiengeluiden’. 

Na afloop vertelde Mendes Moreira voor de camera’s van FOX Sports wat hij zoal had moeten horen vanaf de tribunes. Dat waren volgens de Excelsior-speler duidelijk racistische beledigingen. De thuisclub reageerde daarop via Twitter. ,,Wij gaan in gesprek met de veiligheidsmensen en stewards die tijdens de wedstrijd op de M-Side stonden om aan de weet te komen wat zij precies gehoord hebben”, zegt clubwoordvoerster Ester Bal. ,,En daarnaast gaan we alle video- en audio-opnamen die er gemaakt zijn bekijken. Als blijkt dat er sprake is van racisme zullen we daar stevig tegen optreden.”

Eerder sprak FC Den Bosch van ‘kraaiengeluiden’, die dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. ,,Iedere buitenspeler van de tegenstander die aan de kant van De Vliert-tribune aan de bal is, wordt met regelmaat ‘getrakteerd’ op zo’n ‘kraaienconcert’”, aldus de Bossche club. ,,Maar dat statement was er al voordat Mendes zijn verhaal bij FOX Sports deed”, aldus Bal.

Bekijk hier de samenvatting van FC Den Bosch - Excelsior (premium).

Quote

Het spijt ons zeer dat Excelsior-spe­ler Moreira zich persoon­lijk onheus bejegend voelde

FC Den Bosch

Mendes Moreira werd in het duel uit de Keuken Kampioen Divisie tussen beide clubs onheus bejegend door een deel van de aanhang van de thuisclub. Zo zongen de fans liedjes over Sinterklaas en Zwarte Piet als Mendes Moreira aan de bal was. Ook leken er oerwoudgeluiden te worden gemaakt en waren er beelden een jongen, die de Hitler-groet bracht. 

Arbiter Laurens Gerrets besloot het duel enige tijd stil te leggen omdat Mendes Moreira hevig geëmotioneerd was. Na overleg in de catacomben werd de wedstrijd hervat. Niet veel later zette Mendes Moreira zijn ploeg op voorsprong (1-2). Het duel eindigde in 3-3.

‘Zielig mannetje’

Voordat Mendes Moreira zijn interview aan de tv-zender gaf beet FC Den Bosch-trainer Erik van der Ven hem in de catacomben van stadion De Vliert toe dat hij een ‘zielig mannetje’ was. ,,Dat had ik niet moeten doen. Ik handelde in een emotie”, zei de coach zondagavond. ,,Maar ik vond het niet kunnen hoe Mendes reageerde nadat hij de 1-2 voor Excelsior had gemaakt. Hij stond toen als pure provocatie te juichen voor de M-side. Dat was niet slim. Met mijn opmerking doelde ik daar op en op geen enkele manier op zijn reactie nadat hij zich racistisch bejegend voelde. Natuurlijk niet, ik ben tegen elke vorm van racisme.”

Bal liet weten dat de clubleiding Van der Ven inmiddels aangesproken heeft op zijn opmerking richting Mendes Moreira. Daarnaast liet ook supportersvereniging Den Bosch FC vanavond nog een verklaring uitgaan waarin gesteld wordt dat de M-side niet racistisch is: ,,Wij staan achter een elftal met zeven nationaliteiten. Ons aanmerken als racisten is niet juist”, aldus de supportersvereniging.

Politici

Ook politici veroordeelden de racistische bejegeningen. Scheidsrechter Gerrets werd geprezen. ,,Dit soort racisme is een schande voor het voetbal en moet hard worden aangepakt”, schreef PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. ,,Hup scheidsrechter!” Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gaf een compliment aan de scheidsrechter. ,,Racisme is een kwaad dat alleen kan voortwoekeren als niemand er wat van zegt”, aldus Segers, die iedereen opriep ‘ook buiten het stadion’ altijd op te staan tegen racisme en antisemitisme.

Volledig scherm
Arbiter Gerrets legt het duel tussen Den Bosch en Excelsior stil. © BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency