Volledig scherm
© BSR Agency
0
EINDE
3
  • Orkun Kökcü 46'
  • Steven Berghuis 52'
  • Wouter Burger 61'

Feyenoord bereikt groepsfase Europa League na ruime zege in Israël

Met vijftien doelpunten voor en slechts ééntje tegen overleefde Feyenoord de twee voorrondes van de Europa League. Trainer Jaap Stam is nu toe aan een succesje met zijn team in de eredivisie.

Door Mikos Gouka

Met drie eclatante overwinningen en één gelijkspel plaatste Feyenoord zich ogenschijnlijk simpel voor de groepsfase van de Europa League. Na eerder Dinamo Tbilisi (4-0, 1-1) werd ook Hapoel Beer Sheva (3-0, 0-3) geëlimineerd.

In Israël diende Feyenoord halverwege het duel in het benauwde Beer Sheva twee mensen te danken. Allereerst Kenneth Vermeer die zijn ploeg met een serie prima reddingen uit de problemen hield in het Yaakov Turner Toto Stadion. Maar zeker ook tegenstander Hanan Maman, die op slag van rust besloot een beuk uit te delen aan Ridgeciano Haps.

Arbiter Gediminas Mazeika uit Litouwen had het allemaal haarscherp gezien en stuurde de 30-jarige Israëliër het veld uit. In de warmte met tien spelers een 3-0 achterstand wegpoetsen en dat ook nog in slechts één speelhelft, dat was uiteraard onbegonnen werk voor het bescheiden Hapoel Beer Sheva.

Feyenoord had voor rust twee gigantische kansen laten liggen met Luciano Narsingh en Ridgeciano Haps, maar besliste direct na rust de wedstrijd met twee scherpe aanvallen. Eerste bediende Rick Karsdorp keurig Orkun Kökcü, die de bal simpel langs Ernestas Setkus mikte. Steven Berghuis schoot de 0-2 achter de Litouwer die ooit nog voor ADO keepte.

Volledig scherm
Wout Burger kan zijn geluk niet op na zijn doelpunt. © BSR Agency
Volledig scherm
Orkun Kökcü opende vlak na rust de score voor Feyenoord. © BSR Agency

De aanhang van Hapoel Beer Sheva bleef luidkeels zingen, maar trainer Jaap Stam had voldoende gezien. Hij richtte de blik al op Willem II uit, zondagmiddag in Tilburg. Wouter Burger mocht doelpuntenmaker Kökcü aflossen. De linkspoot is een talent, maar viel vorig seizoen vooral op omdat hij zo vrolijk en hartstochtelijk meezong met de fanatieke aanhang. Zelfs als hij bezig was met een warming-up, kon de aanhang bij hem aankloppen. Burger heeft in de zomer de knop omgezet, ziet meer en meer in dat voetballen een bloedserieus vak is en klopt ook steeds harder op de deur voor een basisplaats in de formatie van Stam.

Zijn fraaie doelpunt, na een technisch hoogstandje, was daar weer een signaal van: 0-3. Leroy Fer, die meerdere wedstrijden kort achter elkaar lichamelijk slecht verteert, naar de kant. Naoufal Bannis, pas 17 jaar, was zijn vervanger. De jongeling zag nog een mooie kopkans op de lat belanden. Een door hem zelf verdiende strafschop was ook niet aan hem besteed, Setkus stopte zijn inzet. Ook voor de spits uit Den Haag is het feit dat Feyenoord zich heeft geplaatst voor de groepsfase bijzonder goed nieuws. Stam krijgt tot de winterstop een zware serie wedstrijden en zal blijven rouleren om zijn spelers niet in een paar maanden tijd fysiek af te matten.

Maar niet alleen voor Bannis is het feit dat Feyenoord minimaal zes duels in Europa mag spelen een fraaie opsteker. Stam kan verder bouwen aan een ploeg die verre van af bleek de eerste weken van de competitie. Juist op een hoger podium, al bleken zowel Tbilisi en Beer Sheva in de praktijk geen hoogvliegers, kunnen spelers zich ontwikkelen.

Volledig scherm
Hapoel moest na rood voor Hanan Maman met tien man verder. © BSR Agency

En technisch directeur Sjaak Troost zal vandaag dolblij terug in het vliegtuig van Tel Aviv naar Rotterdam stappen. De tijdelijke vervanger van de naar Willem II vertrokken Martin van Geel krijgt in elk geval iets meer geld te besteden. Natuurlijk, het is allemaal nog maar een schijntje van wat Ajax deze dagen binnenharkt in de Champions League, maar Feyenoord kan het bijzonder goed gebruiken. De Rotterdammers incasseren minimaal drie miljoen euro aan startpremie van de UEFA, maar dat bedrag zal verder oplopen door recette-inkomsten en televisiegelden. Niet begrote inkomsten die misschien net dat laatste zetje in de rug van de Argentijnse verdediger Marcos Senesi van San Lorenzo naar de Kuip kan zijn.

Zijn komst en de eerste competitieoverwinning voor Feyenoord zondag in Tilburg tegen Willem II zouden de irritatie van de stroeve start grotendeels uitwissen in Rotterdam.

Volledig scherm
Jaap Stam hoopt dat de goede Europese prestaties een zetje in de rug zijn voor de komende duels in de eredivisie. © BSR Agency
Volledig scherm
Hapoel Beer Sheva - Feyenoord © AD Sportwereld