Volledig scherm
Klaas-Jan Huntelaar. © EPA

Hattrickheld Huntelaar stoomt op in topscorerslijstjes

Voor de tweede keer keer binnen anderhalve week verliet Klaas-Jan Huntelaar met de wedstrijdbal in zijn tas het speelveld. Tegen FC Emmen kreeg hij een cadeau voor zijn honderdste treffer in de eredivisie. De spits mocht zaterdag de bal van het duel met Excelsior (6-2) mee naar huis nemen voor zijn drie treffers.

,,Zo hebben mijn kinderen ook weer iets om mee te spelen", lachte Huntelaar om zijn verzameling ballen. ,,Maar ik ben er blij mee. Het was belangrijk dat we zouden winnen, het liefst met veel doelpunten. Al met al kunnen we denk ik wel tevreden zijn. Nu maar kijken hoe PSV het zondag tegen De Graafschap doet. Die ploeg is de laatste weken lekker aan het vechten. Ik ben benieuwd hoe ze zich in Eindhoven houden.”

Volledig scherm
Klaas-Jan Huntelaar maakt de 5-1. © ANP

Huntelaar is 35 jaar, maar speelde weer vol energie tegen de Rotterdammers. ,,Ik heb gewoon een heel lange jeugd", sprak Huntelaar die halverwege de tweede helft onder luid applaus naar de kant ging. Hij maakte plaats voor Kasper Dolberg, van wie hij de concurrentiestrijd voor de positie van tweede spits achter Dusan Tadic even lijkt te hebben gewonnen. ,,Zo kijk ik niet", zei Huntelaar die Dolberg een mooie goal zag maken. ,,Dat was een fantastische volley", zei hij. ,,Dat was fijn voor hem en voor ons. We doen het met z'n allen.”

Huntelaar keert dinsdag waarschijnlijk weer terug naar de bank als Ajax bij Juventus strijdt om een plaats in de halve finale van de Champions League. ,,Ik ga dan met een goed gevoel zitten", zei hij. ,,We hebben thuis met die 1-1 iets te weinig gekregen. Maar we scoren eigenlijk altijd wel. Ik zie best mogelijkheden."

Mijlpalen

Volledig scherm
Klaas-Jan Huntelaar. © ANP

Huntelaar zette met zijn goals tegen Excelsior nog wel een aantal fraaie mijlpalen neer. Hij zette namelijk zijn eredivisietotaal namens Ajax op 103 en daarmee evenaart hij Dennis Bergkamp als het gaat om goals in de eredivisie. Slechts zes Ajacieden maakten meer goals: Johan Cruijff, Henk Groot, Sjaak Swart, Piet Keizer, Ruud Geels en Marco van Basten. In totaal zette de spits zijn totaal op 136 eredivisiegoals en daarmee meldt hij zich ook nog in de top twintig van eredivisietopscorers aller tijden. 

Ook als het gaat om goals namens Ajax tegen Excelsior meldt Huntelaar zich tussen twee zeer grote namen. Hij is nu samen met Marco van Basten recordhouder met liefst negen goals tegen de ploeg uit Kralingen. Vooraf aan het thuisduel met Excelsior stond Huntelaar nog samen met Johan Cruijff tweede met zes goals. 

Niet alleen persoonlijk zette de Ajax-spits de nodige mijlpalen neer. Zijn 3-0 was bovendien de honderdvijftigste goal van Ajax in dit seizoen in alle competities. Dat totaal eindigde na vanavond dus op 153.