Volledig scherm
Jaap Stam. © BSR/SOCCRATES

Hoe doen de Nederlandse winterstoptrainers het?

Fred Rutten (56), Jaap Stam (46) en Peter Bosz (55) werden alle drie bij hun club aangesteld om het tij in de winterstop te keren. In hoeverre zijn ze daarin geslaagd?

Peter Bosz

Peter Bosz volgde op 4 januari Heiko Herrlich op als trainer bij Bayer Leverkusen. De Nederlander heeft een contract tot medio 2020 getekend, met optie tot nog een jaar. Leverkusen koos voor een trainerswissel halverwege het seizoen vanwege de tegenvallende eerste seizoenshelft. De maatregel heeft de club in competitieverband goed gedaan, want sinds de komst van Bosz is de ploeg met twee plaatsen gestegen naar de zevende plek in de Bundesliga. Met een winstpercentage van 60% tegenover de 41,2% van voor de winterstop en een gemiddelde stijging in punten met 0,4 naar 1,8 punt per duel doet Bosz het aanzienlijk beter dan zijn voorganger.

In de DFB Pokal en de Europa League ging het de Duitse Ploeg  onder Bosz’ bewind minder voor de wind. Leverkusen kwam voor de komst van Bosz de eerste twee ronden van de DFB Pokal door. Met Bosz aan het roer werd de ploeg in de derde ronde uitgeschakeld door Heidenheim. Ook werd Bosz met Leverkusen op basis van uitdoelpunten geëlimineerd in Europa, na twee gelijke spelen tegen Krasnodar (0-0 en 1-1). Voor zijn komst eindigde de ploeg nog met dertien punten als groepswinnaar van groep A.

Volledig scherm
Peter Bosz. © BSR Agency

Fred Rutten

Volledig scherm
Fred Rutten. © BELGA

Ook RSC Anderlecht presteerde niet naar behoren voor de winterstop en de directie besloot om Fred Rutten als nieuwe trainer aan te stellen. Die trainerswissel lijkt vooralsnog niet van  grote waarde. Voor het aanstellen van de Tukker stond Anderlecht op de vijfde plaats, waar het nu de vierde positie bekleedt. Ook in winstpercentage en punten per competitieduel heeft Anderlecht weinig vooruitgang  geboekt. Voor Rutten kende Anderlecht een winstpercentage van 47,6% en pakte het gemiddeld 1,6 punt per competitiewedstrijd, waar het nu een winstpercentage van 50% en een gemiddeld aantal punten van 1,7 per wedstrijd heeft. Wel moet worden gesteld dat onder Fred Rutten Anderlecht de play-off 1 heeft gehaald, met vijf andere Belgische clubs wordt daarin gestreden om het kampioenschap. Anderlecht werd voor de komst van Rutten al uitgeschakeld in zowel de beker als in Europa. 

Jaap Stam

Jaap Stam kan worden bestempeld als meest succesvolle aanstelling in de winterstop van deze drie. Onder het bewind van Stam zijn de resultaten van de ploeg uit Zwolle flink verbeterd. Het winstpercentage is ruim verdubbeld naar 50% en het gemiddelde puntenaantal per duel is met 0,8 gestegen naar 1,7. Ook als er wordt gekeken naar de rangschikking, kan PEC de aanstelling van Stam alleen maar toejuichen. Het klom van de zestiende naar de twaalfde plek. PEC was voor de komst van Jaap Stam al uitgeschakeld in het KNVB bekertoernooi.

Volledig scherm
Jaap Stam. © Pim ras fotografie
  1. Van Hooijdonk opnieuw van grote waarde voor NAC, De Graafschap blijft koploper
    Karakteristieken

    Van Hooijdonk opnieuw van grote waarde voor NAC, De Graafschap blijft koploper

    Maandagavond was Sydney van Hooijdonk met twee treffers tegen Jong AZ de gevierde man bij NAC. In het Rat Verlegh Stadion werd de zoon van Pierre van Hooijdonk beloond voor zijn goede optreden met een basisplaats tegen mede-degradant Excelsior. De wedstrijd tussen de nummers twee en drie op de ranglijst draaide niet op het gehoopte spektakelstuk uit, maar wel op opnieuw een mooie wedstrijd voor de negentienjarige aanvaller. Het werd 2-1.