Volledig scherm
© Maurice van Steen/anp

Keuken Kampioen Divisie luidt noodklok: ‘40 tot 50 procent omzetverlies’

In een gezamenlijk persbericht hebben de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie de noodklok geluid. Als na 1 september nog geruime tijd zonder publiek wordt gespeeld, heeft dat mogelijk desastreuze gevolgen voor de clubs. Omzetdalingen van veertig tot vijftig procent zijn mogelijk, zo geven de via de Coöperatie Eerste Divisie (CED) verenigde clubs aan.

Door Rik Elfrink

Er kan bezuinigd worden in de eerste divisie en daarmee is een deel van de kosten op te vangen, zo wordt gemeld. In totaal kan misschien dertig procent van de kosten weggenomen worden, bijvoorbeeld door te bezuinigen op het aantal contractspelers en salarissen. Door de spelersvakbonden wordt komend seizoen geduld dat de clubs maximaal 14 in plaats van 16 contractspelers in dienst hebben. Van dat laatste moet volgens de CED niet al te veel verwacht worden, omdat een gemiddeld salaris in de eerste divisie op 2.750 euro per maand ligt. Mogelijk kunnen overheden de huur van stadions voorlopig niet doorbelasten aan de clubs, zo wordt ook aangegeven.

Als de clubs vanaf 1 september met publiek kunnen beginnen, is de schade in de Keuken Kampioen Divisie volgens een actuariële berekening in totaal 5 miljoen euro. Wordt er helemaal niet gevoetbald, dan is het 60 miljoen euro. Tussenliggende scenario’s, zoals langdurig spelen zonder publiek, kosten ook tientallen miljoenen.

Insteek van de CED is dat geen enkele club omvalt en dat de clubs in de eerste divisie op 1 januari 2021 allemaal nog bestaan.