Volledig scherm
Jeroen Zoet © Pro Shots / Joep Leenen

KNVB start experiment ABBA-penaltyserie bij PSV - Feyenoord

De KNVB start komend seizoen een experiment met de zogenoemde ABBA-strafschoppenserie. De procedure (waarbij team A begint met een strafschop, vervolgens team B twee keer aan de beurt is, vervolgens weer team A twee keer, enzovoort) zal voor het eerst van kracht zijn bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Feyenoord op 4 augustus.

De KNVB verwacht dat de aangepaste volgorde waarin de penalty's worden genomen de winstkansen eerlijker over beide teams verdeelt. De ABBA-procedure zal zowel in het betaald voetbal als bij de amateurs van kracht zijn, dus ook bij bekerwedstrijden, play-offs voor Europees voetbal en play-offs voor promotie/degradatie.

Feyenoord

Feyenoord is niet blij met het experiment. ,,Die schaal is een serieuze prijs, hè. Op het WK hebben we net nog allerlei penaltyseries voorbij zien komen. Maar net als met kunstgras gaan we nu in Nederland weer iets nieuws verzinnen waar de rest van de wereld niet aan meedoet'', aldus Martin van Geel. ,,Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ga experimenteren bij een vriendschappelijk toernooi. Als je dat überhaupt al moet doen.''

Quote

Die schaal is een serieuze prijs, hè. Ga experimen­te­ren bij een vriend­schap­pe­lijk toernooi

Martin van Geel

Vorig seizoen werd het ABBA-principe al abusievelijk toegepast in de KNVB-bekerwedstrijd tussen FC Lisse en Hoek. Die uitslag werd toen door de voetbalbond ongeldig verklaard en de penaltyreeks moest later worden overgenomen.

Kaarten voor trainers

Een andere regel waarmee zal worden geëxperimenteerd is het geven van gele en rode kaarten aan mensen op de bank die niet tot de spelersgroep behoren. Trainers, teammanagers en verzorgers kunnen zo voortaan dus ook op de bon geslingerd worden.

,,Dit is een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de desbetreffende teamofficial, maar ook naar het publiek", licht de KNVB toe. ,,Twee keer geel telt uiteraard ook hier als een rode kaart."

De experimenten zijn aangedragen door de internationale spelregelcommissie IFAB. Eerder werd zo de videoscheidsrechter al geïntroduceerd in het Nederlands voetbal, die deze zomer ook op het WK het levenslicht zag.