Koeman gunt Sneijder positie in de schijnwerpers

VideoRonald Koeman kijkt uit naar het duel met Peru waarin Wesley Sneijder afscheid neemt van Oranje. Dat de kleine recordinternational alle aandacht zal opeisen, is volgens de bondscoach geen probleem. ,,De wedstrijd staat niet helemaal in het teken van Wesley Sneijder, er staan nog tien spelers op het veld. Maar het is logisch dat het over Wesley gaat. Hij verdient het ook."

Volledig scherm
Wesley Sneijder © AFP

Door Mikos Gouka

Sneijder arriveert dinsdagavond in het trainingkamp van Oranje. ,,Het is mijn keuze dat hij niet eerder al meetraint", vertelt Koeman.  ,,We hebben maar een kleine week. We evalueren wat is geweest en daar was Wesley niet bij. Ik vind het geweldig dat we een speler zo kunnen eren. Vaak werd er gezegd dat wij dat in Nederland niet zouden kunnen. Nu doen we dat en is het niet goed. We doen het toch nooit goed, maar we leven in een vrij land. Iedereen mag zijn mening geven. Of Wesley zestig minuten speelt? Hij speelt bij zijn club regelmatig negentig minuten, dus dat moet lukken. Of we hem niet beter kunnen laten invallen? We hebben hier voor gekozen. Podolski nam afscheid van Duitsland en speelde ook vanaf de start. En hij speelde ook nog de hele wedstrijd.’’

Na Peru wacht Frankrijk in de Nations League. ,,De Nations League is ingewikkeld. Er zullen nog genoeg mensen zijn die niet snappen hoe het werkt. Maar ik zie het niet als gewone oefenduels. We willen nog meer een resultaat halen dan normaal. Het gaat om punten. Wederom is iedereen fit en iedereen wil er bij zijn. Daar wilden we naar toe. Peru gaan we niet onderschatten. Ze speelden wel op een WK.’’

Pas volgend jaar begint de reguliere kwalificatiereeks richting het EK van 2020. De groepsindeling daarvoor wordt mede op de resultaten in de Nations League gebaseerd. De nummers 1 en 2 van iedere groep plaatsen zich voor het EK. Via de play-offs van de Nations League worden daarna nog eens vier tickets verdeeld onder de landen die zich niet hebben geplaatst. 

Bergwijn

Volledig scherm
Bondscoach Ronald Koeman © ANP

Koeman ging ook in op het niet selecteren van Steven Bergwijn. De jonge vleugelaanvaller verkeert in bloedvorm bij PSV. ,,Er waren gefronste wenkbrauwen en dat zou ik ook hebben gedaan als ik de reden niet had. Bergwijn is er om een reden niet bij. Jong Oranje speelt deze week een belangrijke wedstrijd. Ze vechten voor een laatste kans op het EK. Als dat niet zo was geweest, had ik hem zeker opgeroepen. In de plaats van Justin Kluivert? Dat zeg ik niet. En Kenny Tete? Ik heb met Daryl Janmaat een aanvallende back. Tete is een ander type."

Mazraoui

Op Noussair Mazraoui hoeft Oranje nu en ook in de toekomst niet te rekenen. De Ajacied liet onlangs weten definitief voor een interlandcarrière bij Marokko te kiezen. Koeman kan wel leven met die keuze.

,,Ik was niet verrast dat hij voor Marokko kiest. We hebben er alles aan gedaan. We kunnen ons niet kwalijk nemen. Hij maakt een andere keuze, dat respecteer ik. Dat is wel jammer, want hij ontwikkelt zich geweldig. Of dit het toekomstbeeld kan worden? Dat spelers voor een ander land kiezen? Dat zou kunnen. We moeten daar wel over nadenken. Dat ze in het laatste traject voor een ander land kiezen."

Er is een parallel te trekken met Hakim Ziyech, die ook Marokko boven het Nederlands elftal verkoos. ,,Of ik vanavond op het voetbalgala een prijs ga overhandigen aan Ziyech?", herhaalt Koeman de vraag. ,,Nee, hoor, ik heb nooit gewerkt met deze geweldige speler. Ik overhandig Matthijs de Ligt een prijs, hij is talent van het jaar. Al heeft hij alleen door de leeftijd nog de status van een talent. Een uitzonderlijk talent. Hij kan fysiek en qua snelheid nog groeien. En in keuzes maken, maar daar maakt hij al enorme stappen in. Of hij vergelijkbaar is met mij als speler? Hij kan beter verdedigen, ik maakte meer goals.’’

Volledig scherm
Bondscoach Ronald Koeman op de persconferentie © ANP