Volledig scherm
Ryan Koolwijk © ANP Pro Shots

Koolwijk gelooft in Excelsior: Bij winst zijn we veilig

In theorie kan het zeker nog fout gaan, maar Ryan Koolwijk weet het wel haast zeker. ,,Als we morgen van NEC winnen, zijn we veilig.” 

De aanvoerder van Excelsior, de huidige nummer veertien van de eredivisie, wacht hoe dan ook een bewogen wedstrijd. Van 2011 tot 2014 speelde hij in Nijmegen. ,,Een applaus van het publiek? Maar het is leuk om wat bekende gezichten te zien. Ik hoop dat NEC erin blijft. Maar deze wedstrijd moeten wij winnen.”

Bij een zege lijkt Excelsior in ieder geval NEC de genadeklap toe te dienen. De nummer zeventien van de eredivisie komt dan op zes punten, met een veel slechter doelsaldo. Maar de strijd met Sparta en Roda JC om plek zestien zal nog niet (helemaal) gestreden zijn. En dus ruikt lang niet iedereen op Woudestein de eindstreep al. ,,Dit is geen finale, want hierna spelen we nog twee keer”, luidt het gevatte commentaar van trainer Mitchell van der Gaag. ,,Ik ga deze wedstrijd ook niet supersuperbelangrijk maken in de groep. Hebben we voor Sparta-uit (2-3 zege, red.) ook niet gedaan. Ga je daar dan beter van spelen?”

Rechtsback Khalid Karami wacht ook nog liever even af. ,,We kunnen heel goede zaken doen. Maar ik speel hier nu een paar jaar en heb geleerd dat je je nooit veilig moet wanen, voordat het zover is. Op het moment dat we officieel veilig zijn, dan zal ik dat ook zeggen. Daarvoor niet.”

Mocht Excelsior er in Nijmegen met de punten vandoor gaan, dan wint het voor het eerst sinds 1985 drie wedstrijden op een rij in de eredivisie. In Kralingen is het amper een gespreksonderwerp. Karami: ,,Het kan me eigenlijk helemaal niets schelen. Natuurlijk, het is een leuk extraatje als je erin blijft. Maar als we degraderen heeft niemand het daarover. We weten wat ons te doen staat.”