Memphis: Die hattrick bewaar ik voor de volgende keer

Met twee doelpunten en twee assists was Memphis Depay de grote man bij Oranje, maar toch baalde de aanvaller van Olympique Lyon ook een beetje. Depay had in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland (4-0) dolgraag zijn eerste hattrick in het Nederlands elftal gemaakt. ,,Hij was er bijna, ik had die derde treffer ook kunnen maken. Maar ik bewaar ‘m wel voor de volgende keer’', zei de nummer 10 van Oranje lachend.

Depay opende al na amper een minuut spelen de score in De Kuip. ,,Voordat we naar buiten gingen, hadden we al afgesproken om in de eerste 10 minuten gelijk op zoek te gaan naar een doelpunt. Met een beetje geluk viel die gelijk. Ik profiteerde van een foutje van de verdediger. Een heerlijk gevoel, daardoor gaat zo’n avond makkelijker.’’

Memphis Depay in actie tegen Wit-Rusland.
Volledig scherm
Memphis Depay in actie tegen Wit-Rusland. © Pim Ras Fotogrtafie
Memphis Depay schiet op doel. Niet veel later maakt Virgil van Dijk de 4-0.
Volledig scherm
Memphis Depay schiet op doel. Niet veel later maakt Virgil van Dijk de 4-0. © Pim Ras Fotogrtafie


Met een knappe aanname en subtiel hakje stelde Depay even later Georginio Wijnaldum in staat de 2-0 te maken. ,,Toen ik de bal aannam, zag ik ‘Gini’ al in m’n rug lopen.’' De 25-jarige aanvaller benutte daarna ook een een strafschop en stelde in de slotfase Virgil van Dijk in staat de 4-0 binnen te koppen. ,,Ik geniet hier van iedere minuut. Ik weet dat ik het hier elke keer weer moet laten zien, de trainer weet me heel goed te ‘triggeren’.’’

Depay komt bij Oranje momenteel beter uit de verf dan bij zijn club. ,,Het is zo lekker om in deze ploeg te spelen. Het begint al als we maandag verzamelen. We hebben elkaar dan zoveel te vertellen. Daarna gaan we samen trainen en blijven in het trainingskamp maar met elkaar praten. We vormen een eenheid en dat zie je terug op het veld. Kijk maar eens hoe Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum mij aanspelen. Dan is het lekker voetballen, hoor.”

Hij geniet van de vrijheid die hij als spits bij het Nederlands elftal krijgt. ,,Zo ben ik op mijn best”, zei de aanvaller die bij Olympique Lyon de laatste weken vaker op de bank zat dan hem lief is. ,,Vorig seizoen had ik bij mijn club ook een vrije rol achter de twee spitsen. Toen speelde ik ook lekker en was ik ook belangrijk. Wat betreft statistieken was dit misschien wel mijn beste interland ooit voor het Nederlands elftal. Maar daar gaat het niet om. We doen het samen en ik kan alleen maar zo voetballen omdat we een team zijn.”

Het huidige Oranje is volgens Depay een beetje een voorbeeld voor de rest van de samenleving. ,,We doen het samen. Vlak voordat we verzamelden, hoorden we over het vreselijke nieuws in Utrecht”, doelde hij op de aanslag in de tram die aan drie reizigers het leven heeft gekost. ,,Dan ben je even stil, maar je moet ook weer verder.”

Goede voorbeeld

Depay heeft donderdag zelf geen stem uitgebracht tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Hij hoorde wel politici ruziën over zaken als immigratie. ,,Ik denk dan: doe eens lief tegen elkaar”, zei de zoon van een Nederlandse moeder en Ghanese vader. ,,We moeten het met elkaar doen. Geef elkaar een beetje respect en ben er voor elkaar. Zoals wij bij het Nederlands elftal met elkaar doen. We hebben een voorbeeldfunctie en zijn ons daarvan bewust. Ik denk dat we het goede voorbeeld geven.”

Luister hieronder naar de AD Voetbalpodcast met Sjoerd Mossou, Mikos Gouka, Maarten Wijffels en Hidde van Warmerdam. ‘Oranje is verder dan Duitsland’: