Donyell Malen.
Volledig scherm
Donyell Malen. © Pim Ras Fotografie

Oranje had in Hamburg 213 KKD-duels in de benen

Van de veertien spelers die vrijdag meededen bij Oranje tegen Duitsland, hebben er liefst negen een verleden in de voormalige Jupiler League, de huidige Keuken Kampioen Divisie.

Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Jasper Cillessen speelden slechts kort op het tweede niveau, anderen komen aan twintig wedstrijden of meer. Kersvers Oranjedebutant Donyell Malen is bijvoorbeeld goed voor 22 optredens met Jong PSV.

Maarten Wijffels en Sjoerd Mossou kijken vanuit Tallinn vooruit op Estland-Nederland

Volledig scherm
© Pim Ras Fotoprafie

In totaal gaat het om 213 duels aan Jupiler League-ervaring. En bijna 220 duels als ook de inbreng van invaller Nathan Aké (vijf optredens op het tweede niveau in Engeland) meetelt. Daarnaast zaten op de reservebank van Oranje in Hamburg nog ex-eerstedivisiespelers, onder wie Justin Kluivert en Kevin Strootman. Met Steven Bergwijn en Donny van de Beek (ex-Jong PSV en ex-Jong Ajax) waren ook nog twee internationals geblesseerd.

,,Spelen in de eerste divisie is voor jonge jongens zeer bepalend’', stelt Marcel Brands. De huidige directeur van Everton voerde eerder als PSV-directeur campagne voor toetreding van de ‘Jong-teams’ tot de eerste divisie. Brands liet ook onderzoek doen en leerde daaruit: ,,Gemiddeld 75 procent van de spelers die de laatste acht halen van de Champions League, speelde op hun 18de seniorenvoetbal.’’