Volledig scherm
PREMIUM
© BSR Agency

Oranje zet jeugdige energie om in volwassen prestatie

AnalyseHet Nederlands elftal moet zich in 2019 gaan plaatsen voor het EK. Oranje-kenner Maarten Wijffels legt de ploeg bij elke interland langs de meetlat. Vier vragen en antwoorden over Duitsland – Nederland.

1.In hoeverre was Oranje een team dat klaar is voor fase 2 van de EK-kwalificatie?

Volledig scherm
© BSR Agency

Na het mogen is er nu het moeten. Dat is het punt waarop Nederland is aanbeland na anderhalf jaar Ronald Koeman. En dan kan Oranje veel meenemen uit deze wedstrijd. Eerst nog even het negatieve: Het was slecht om wéér zo snel achter te komen tegen Duitsland. Voor de derde keer op een rij in het eerste kwartier én door een keten van repeterende fouten. Maar laten we natuurlijk bovenal het positieve benadrukken: Oranje barst van de jeugdige energie en op een avond dat het écht moest werd dat nu aangewend voor een volwassen prestatie. Symbool voor de veerkracht stond misschien wel het meest Quincy Promes. Die raakte niet in de war van zijn beroerde start, maar deed het prima in een moeilijke rol. Eerst bestreek hij de hele linkerflank in een 5-3-2 speelwijze die Oranje hanteerde zonder bal. Na rust bij de wissel van Denzel Dumfries de hele rechterflank. Ga het maar doen in zo’n rol van joker. Petje af.

  1. Podcast | Terugblik EK’88: ‘Iedereen had zo’n hartgrondige hekel aan Duitsers’

    Podcast | Terugblik EK’88: ‘Iedereen had zo’n hartgrondi­ge hekel aan Duitsers’

    In deze aflevering van de AD Voetbal podcast blikken Sjoerd Mossou, Peter van Duyl en Mikos Gouka aan de hand van Hidde van Warmerdam terug op het EK voetbal van 1988. Het EK dat gewonnen werd, maar waarin de wedstrijd tegen West-Duitsland het allerbelangrijkste was. Over het sentiment toen, in Nederland. De tijd voor massale shirtverkoop, voor getrainde perspraatjes en voor politieke correctheid naar je tegenstander toe.