‘Over veertig jaar zullen de mensen in Spakenburg het nóg over dit duel hebben’

Bekerkoorts bij aartsrivalenSpakenburg vormt even het centrum van de Nederlandse voetbalwereld. Vanavond bekert Spakenburg in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax. Morgen speelt rivaal IJsselmeelvogels tegen Go Ahead Eagles. Een bezoek aan het verdeelde voetbaldorp.

Door Dennis van Bergen

Geroutineerd vist Jaap-Jan de Graaf een school kibbelingen uit het vet. Het is lunchtijd in Spakenburg en dat betekent lange rijen voor zijn viskraam op het Spuiplein. In wezen is dat deze vroege dinsdag niet anders dan anders. Toch is het voor de uitbater zelf een tamelijk bijzondere dag. Nog één nachtje slapen en dan bezoekt hij, een rechtgeaarde ‘rooie’, bij hoge uitzondering een wedstrijd van ‘de blauwen’. In de Johan Cruijff Arena is de IJsselmeervogels-aanhanger getuige van het KNVB-bekerduel Ajax-Spakenburg, samen met zijn neefje Timo. ,,Om Ajax te supporteren”, benadrukt De Graaf, terwijl hij de gefrituurde kabeljauwen op het droge legt.

Lees verder onder de foto.

  1. Griga over Bozeník: ‘Hij kan de lieveling van Het Legioen worden’
    PREMIUM
    Oud-spits Feyenoord

    Griga over Bozeník: ‘Hij kan de lieveling van Het Legioen worden’

    Hoe goed Róbert Bozeník (20) kan worden? Coach Dick Advocaat durft het nog niet te zeggen over de Slowaak. Voormalig Feyenoor­d-spits Stanislav Griga (9 goals in 43 duels van 1990 tot 1992) wél. Hij werkte bij zijn vorige club MSK Zilina als spitsentrainer bijna dagelijks samen met Bozeník, die de afgelopen twee wedstrijden matchwinner was bij Feyenoord. ,,Bozeník kan ver komen. Hij is jong en kent de druk al van het spelen in onze nationale ploeg.’’