PSV viert een doelpunt op bezoek bij ADO.
Volledig scherm
PSV viert een doelpunt op bezoek bij ADO. © BSR Agency

PSV in de polonaise met carnaval, kater voor Roda

Voor Brabanders en Limburgers is de belangrijkste tijd van het jaar aangebroken: carnaval. Hoe doen de feestvierende ploegen het eigenlijk de afgelopen tien jaar tijdens carnavalsweekend? 

Van alle Brabantse en Limburgse ploegen kon PSV het vaakst écht feestvieren in het carnavalsweekend. De Eindhovenaren pakten in totaal 22 punten en voeren daarmee de carnavalsranglijst aan. De club won zeven keer, speelde eenmaal gelijk en stapte twee keer als verliezer van het veld: in 2012 op bezoek bij FC Groningen (3-0) en in 2017 bij de latere landskampioen Feyenoord (2-1).

Helmond Sport en TOP Oss zijn al jarenlang vrij onopvallende clubs in de eerste divisie, maar steken juist tijdens carnaval boven zichzelf uit. Helmond, de huidige hekkensluiter, pakte in totaal 17 punten. TOP Oss verzamelde zestien punten. Opvallend: Oss, dat in 2011 een seizoen in de Topklasse speelde, verloor de laatste tien jaar slechts eenmaal: afgelopen jaar ging het onderuit bij Jong PSV. TOP Oss speelde echter geen eredivisievoetbal, iets wat bijvoorbeeld Roda JC en NAC wel deden.

Oss kwam uiteindelijk wel maar tot negen duels, omdat het in 2013 een weekend vrij had. Een jaar eerder was FC Den Bosch de gelukkige: die ploeg kon destijds het hele weekend feestvieren. 

Kan Oss vanavond weer feestvieren?
Volledig scherm
Kan Oss vanavond weer feestvieren? © BSR Agency

Er zijn ook ploegen die minder gedijen bij de feestperiode. Zo pakte RKC slechts zeven punten, net als Fortuna Sittard. Roda JC wordt tijdens carnaval het vaakst dronken gespeeld. De Limburgse club, die in de eredivisie en de eerste divisie uitkwam, won de afgelopen tien seizoenen geen een keer tijdens carnaval. De supporters moesten het doen met vijf gelijke spelen en vijf nederlagen.

Ook aan het lijf van NAC geen polonaise tijdens carnaval, al zijn de Bredanaars de laatste jaren met een opmars bezig. In de laatste vier seizoenen pakte de club zeven van de in totaal acht verzamelde punten. Daardoor nam NAC afstand van de carnavalsdegradatiezone. De ploeg van Peter Hyballa kan vanavond tegen Almere City definitief goede zaken doen.

Inluiden

Roda JC heeft juist een pittige kluif. Supporters die het weekend feestend willen beginnen, zullen hopen op een stunt tegen koploper SC Cambuur. FC Oss gaat, net als vorig jaar, het carnavalsweekend inluiden op bezoek bij de beloften van PSV. De fans van RKC en Helmond Sport treffen het: zij spelen thuis tegen respectievelijk Sparta en Jong Ajax, dus kunnen snel na de wedstrijd het nachtleven opzoeken. 

Bekijk hier het complete programma van de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie.