Volledig scherm
© Marcel van den Bos

Rechter beslist: strafschoppen bij FC Lisse - Hoek moeten over

De rechter heeft gesproken: de strafschoppenserie tussen FC Lisse en Hoek moet over. De tweede divisionist uit de Bollenstreek spande een kort geding aan tegen de KNVB, omdat de bond dit eerder al had besloten, maar kreeg nul op het rekest. Daardoor moeten beide ploegen op woensdag 11 oktober vanaf 21.00 uur op herhaling in Lisse.

De winnaar van de strafschoppenserie speelt in de tweede ronde van de KNVB-beker bij Heracles Almelo op woensdag 25 oktober. De selectie van de Zeeuwse hoofdklasser HSV Hoek moet volgende week wel eerst zo'n 200 kilometer de bus in naar Lisse. 

FC Lisse dacht al zeker te zijn van een plek in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB-beker. De ploeg won de penaltyreeks, die na 120 minuten en vier doelpunten (2-2) de beslissing moest brengen. Hoek trok door missers van Reguillo Vandepitte en Zinho Chergui aan het kortste eind, maar de jonge scheidsrechter Marc Nagtegaal uit Hendrik-Ido-Ambacht bleek fout te hebben gehandeld.

ABBA-principe

Hij liet de strafschoppenserie volgens het zogeheten ABBA-principe te laten nemen. Dat is ook wel bekend van de tiebreak in de tennissport: eerst begint ploeg A, dan twee keer ploeg B en daarna weer ploeg A. Na tien strafschoppen was de stand 4-4 en liet Nagtegaal de penalty’s weer om en om nemen. Pas toen werd het verschil gemaakt.

Royce de Vries, de advocaat van FC Lisse, zei dan ook dat FC Lisse ‘op een sportieve wijze’ had gewonnen, maar de KNVB verwierp dat argument in de rechtszaal door te stellen dat het ABBA-principe niet in de reglementen van de bond voorkomt. Daarom moest het bestuur betaald voetbal wel ingrijpen, stelde de verdediging. ,,Maar dat de gehele strafschoppenserie overgenomen moet worden, vinden wij tegen de redelijkheid en billijkheid in’’, vervolgde De Vries.