Volledig scherm
© ANP Sport
1
EINDE
3
  • Oussama Idrissi 65'
  • Mounir El Allouchi 35'
  • Robin Schouten 60'
  • Javier Noblejas 86'

Reuzendoder NAC schakelt na PSV ook AZ uit en bereikt halve finales bekertoernooi

Eerste divisionist NAC heeft na PSV ook AZ verslagen in de KNVB-beker (3-1) en bereikte vanavond voor het eerst sinds 2009 de halve finale van het toernooi. Voor de geplaagde volksclub waar altijd wat aan de hand is, de perfecte opsteker in roerige tijden.

Door Nik Kok

Juist de in Alkmaar geboren en bij AZ opgeleide Robin Schouten was in het stadion van AZ de grote man. Schouten miste in de eerste helft nog een opgelegde kans maar was even later belangrijk met een assist. In de tweede helft verzilverde hij een perfect uitgespeelde counter op fraaie wijze. Schouten doorliep de AZ-opleiding vijf jaar om dit seizoen na Ajax en FC Volendam bij NAC uit te komen en schitterde vervolgens alsnog in het stadion van zijn geboortestad.

Bekijk hier de samenvatting van AZ-NAC (premium).

AZ kon er slechts een wondertreffer van afstand van Oussama Idrissi tegenover stellen. Dat was niet genoeg om één van de grootste teleurstellingen van het tot nu toe goed verlopen seizoen af te wenden. Noblejas bepaalde de eindstand in de slotfase nog op 1-3.

AZ maakte het zichzelf al vanaf het begin van de wedstrijd moeilijk het eigen stadion waar het volgende week het Oostenrijke LASK Linz ontvangt in het kader van de Europa League, het andere knock-outtoernooi waar AZ dit seizoen tot voor kort nog voor streed. De grote kans die Schouten in de beginfase kreeg bleek een waarschuwing want een soortgelijke aanval daarna was even later wel raak. Via de voet van Jonas Svensson was het Mounir El Allouchi die de score opende en daarmee het startschot gaf voor wat een aardige bekerkraker zou worden.

Robin Schouten schreeuwt het uit.
Volledig scherm
Robin Schouten schreeuwt het uit. © ANP Sport

Roerige periode

Volledig scherm
© ANP Sport

Weinig viel er bij NAC te merken dat het maar weer eens de zoveelste roerige periode van de clubgeschiedenis beleeft. Bij de eerste divisiereus die onafgebroken droomt van de eredivisie gaat het deze week over een opgestapte assistent-trainer die niet met de nieuwe trainer Peter Hyballa kan of wil werken. Die assistent, Willem Weijs, stond nog aan het roer van de volksclub toen in de vorige ronde PSV werd geëlimineerd. Maar nu is er dus Hyballa die er voor de wedstrijd allemaal weinig aan zei te kunnen doen. De energieke Duitser stond vanavond een wedstrijdlang heftig schreeuwend en gebarend langs de zijlijn zoals we hem kennen van zijn periode bij NEC.

Voor de belangstelling van de gemiddelde NAC-fan voor bekertoernooi maken de assistent-perikelen overigens weinig uit, in Breda zijn ze wat dat betreft wel wat gewend natuurlijk. In het verder lang niet volle, dakloze AZ-stadion, puilde juist het uitvak uit. Ze beleefden een avond voor de eeuwigheid.

AZ waande zich nog veilig voor de wedstrijd in de wetenschap dat het de laatste seizoenen bijna altijd de halve eindstrijd van het toernooi haalt. Zo was de kwartfinale al de negende op rij terwijl de laatste dertien thuiswedstrijden in de beker werden gewonnen. Ook won het de laatste dertig bekerduels van tegenstanders die op een lager niveau uitkomen dan AZ.

Heerenveen of Feyenoord lonkt voor NAC

Maar de nummer twee van de eredivisie had ongekend veel moeite met het goed spelende NAC dat telkens goed druk kon houden op de povere, veel ruimte weggevende defensie van de Alkmaarders waar Ron Vlaar en Owen Wijndal beiden ontbreken door blessures. Met hun vervangers Jordy Clasie en Thomas Ouwejan bleek de laatste linie lang niet zo standvastig als in de eredivisie waar de club zo weinig tegentreffers hoeft te slikken.

AZ moet zich door het verrassende verlies richten op de slechts de competitie en de Europa League. Wat dat betreft is er voor de club nog het nodige om voor te spelen. NAC, op flinke achterstand in de eerste divisie kan zich juist volledig richten op een halve finale tegen Heerenveen of Feyenoord die donderdag in actie komen in Friesland.

Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency