Volledig scherm
© foto: Carla Vos
4
EINDE
0
  • Bryan Smeets 15'
  • Ragnar Ache 43'
  • Halil Dervisoglu 48'
  • Mohamed Rayhi 60'

RKC geeft Sparta z’n zelfvertrouwen terug

Sparta heeft vanavond een simpele overwinning geboekt op RKC. De ploeg van Henk Fraser was met 4-0 te sterk voor de Brabanders. Daardoor is het onderlinge verschil tussen de twee promovendi nu al liefst tien punten.

Door Dennis van Bergen

Vrolijk maakt Ragnar Ache zijn wandelingetje naar de dug-out, een klein kwartier voor het laatste fluitsignaal van Sparta-RKC. Voortdurend had zijn elftal kunnen freewheelen tegen de Brabantse tegenstander. Vandaar dat er nu wel een lachje af kan bij de aanvaller, met een doelpunt en een assist een van de hoofdrolspelers in de wedstrijd die nooit een wedstrijd was.

Bekijk hier de samenvatting van Sparta - RKC Waalwijk (Premium)

Ache.
Volledig scherm
Ache. © BSR Agency

Er viel wel wat te zeggen voor het goede humeur van de Rotterdamse spits met de Duitse nationaliteit. De grove nederlagen tegen Ajax (1-4) en AZ (5-1) hadden er bij Sparta behoorlijk ingehakt. Vandaar dat ze in Spangen wel een opsteker konden gebruiken. En RKC blijkt daar deze avond de ideale tegenstander voor.

Negentig minuten lang wanen de Sparta-spelers zich tegen de hekkensluiter in een speeltuin, waarin ze zich naar hartenlust uit kunnen leven. De 2-0 ruststand, via Halil Dervisoglu en Ache, is slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Blijkbaar reden voor de ploeg van Henk Fraser om er na de pauze nog een schepje bovenop te doen. Dervisoglu maakt uit een prachtige voorzet van Ache 3-0 en Mohamed Rayhi tekent later voor de 4-0.

Volledig scherm
© BSR Agency

Arm RKC. De geel/blauwen hebben vanwege hun doorgaans frisse manier van voetballen de gunfactor in Nederland. Maar het elftal van Fred Grim mist eenvoudigweg het niveau om een serieuze rol van betekenis te spelen in de eredivisie, feilloos uitgedrukt met één punt uit zeven wedstrijden.

Hoe anders is de uitgangspositie voor collega-promovendus Sparta. Met elf uit zeven doen de Spangeneren, die komende zaterdag op bezoek gaan bij Fortuna Sittard, het vooralsnog meer dan prima. ,,Ga staan als je voor Sparta bent”, weergalmt vanavond opgetogen door het uitverkochte Kasteel. Het zegt alles over de stemming bij de supporters. De avonden dat ze op bezoek moesten in Oss, Helmond en Velsen lijken alweer een eeuwigheid geleden.

Smeets (l) heeft de 1-0 gemaakt.
Volledig scherm
Smeets (l) heeft de 1-0 gemaakt. © foto: Carla Vos

Wil je de wedstrijd nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug:

  1. Podcast | Terugblik EK’88: ‘Iedereen had zo’n hartgrondige hekel aan Duitsers’

    Podcast | Terugblik EK’88: ‘Iedereen had zo’n hartgrondi­ge hekel aan Duitsers’

    In deze aflevering van de AD Voetbal podcast blikken Sjoerd Mossou, Peter van Duyl en Mikos Gouka aan de hand van Hidde van Warmerdam terug op het EK voetbal van 1988. Het EK dat gewonnen werd, maar waarin de wedstrijd tegen West-Duitsland het allerbelangrijkste was. Over het sentiment toen, in Nederland. De tijd voor massale shirtverkoop, voor getrainde perspraatjes en voor politieke correctheid naar je tegenstander toe.