Volledig scherm
Frenkie de Jong verruilt Ajax komende zomer voor Barcelona. © AD Sportwereld

Spaanse kranten: Transfer De Jong slaat in als een bom

Frenkie de Jong (21) verkast aankomende zomer naar Barcelona en ook de Spaanse kranten pakken vandaag groot uit met dat nieuws. Edwin Winkels omschrijft hoe de komst van De Jong in Spanje wordt ontvangen.

Door Edwin Winkels

De komst van Frenkie de Jong verdrijft vanochtend de bekernederlaag van FC Barcelona bij Sevilla nagenoeg van de voorpagina’s van de Catalaanse sportkranten. ‘Bomba!’ (bom!) kopt Sport, refererend aan de grote verrassing die de aankoop, na maanden van geruchten, toch nog was. ‘De Jong gecontracteerd,’ doet El Mundo Deportivo het wat zuiniger. Maar binnenin staan er pagina’s vol over de nieuwste aanwinst, die in de zomer als twintigste Nederlandse speler in het Camp Nou zal neerstrijken.

Volledig scherm
De voorpagina van Sport. © Sport

Coach Ernesto Valverde was gisteravond, na de teleurstellende 2-0 in Sevilla (zonder Messi, die hij had thuisgelaten) vol lof over De Jong. ,,Het is een belangrijke aankoop, voor zowel nu als de toekomst. Hij heeft grote kwaliteiten op het middenveld, en de hele toekomst nog voor zich. Voor de club is het een uitstekende operatie,” aldus de Bask.

Nog niet is bekend of Valverde volgend seizoen ook de trainer van De Jong zal zijn; zijn contract loopt af en hij heeft nog niet laten weten of hij blijft. Niettemin beloofde de Barça-delegatie die vorige week al in Amsterdam was om Frenkie de Jong voor Barcelona te paaien, dat de jonge jonge Ajacied genoeg speelminuten zou krijgen, wie de trainer ook is. ,,De filosofie van de club is altijd dezelfde, die hangt niet van de trainer af,” aldus Barça-leiding.

Busquets

Volledig scherm
Sergio Busquets. © Getty Images

Duidelijk is dat de club op zoek was naar een speler als Sergio Busquets. De Catalaan, door Pep Guardiola ruim elf jaar geleden vanuit de derde divisie bij het eerste elftal gehaald, is nu dertig jaar, en een goede vervanger voor hem heeft Barça nooit gevonden. Busquets, die inmiddels bijna 500 wedstrijden voor de blaugranas heeft gespeeld, is al een decennium onmisbaar voor alle Barça-coaches, en ook die van het Spaanse nationale elftal. Hij heeft niet alleen een prima overzicht en kan het spel verdelen, maar was ook vele jaren de ideale man die de gaten achter en tussen Xavi en Iniesta dichtte.

Busquets kan nog een tijd mee, maar heeft ook af en toe rust nodig. En Frenkie de Jong, zo zei hijzelf gisteren, kan ook eenvoudig op een positie naast Busquets spelen. Het middenveld van Barça is al redelijk vol, maar met meer aanvallende dan verdedigende mannen. Rakitic, Arthur, Coutinho en Vidal strijden om de plaatsen rond Busquets.

Dat een hoog transferbedrag niet garant staat voor een onbetwiste basisplaats, kunnen die Coutinho (120 plus 40 miljoen euro aan bonnussen) en Dembélé (105 plus 40 miljoen) De Jong vertellen; als zij even minder presteren houdt Valverde ze gerust enkele weken op de bank.

Luister naar de nieuwe AD voetbal podcast, waarin presentator Hidde van Warmerdam en verslaggevers Daniël Dwarswaard, Mikos Gouka en Sjoerd Mossou vooruitblikken op de Klassieker.