Volledig scherm
2018-06-28 11:19:06 © ANP

Van Bommel eist meteen hoge intensiteit bij PSV

Nieuw tijdperkMark van Bommel is begonnen aan zijn eerste trainingskamp als hoofdtrainer van PSV. Het berglandschap van het Zwitserse Verbier inspireert hem meteen bij zijn trainingsvormen. ,,Gele ploeg, jullie verdedigingslinie moet als de Himalaya zijn.’’

Maarten Wijffels on Twitter

Van Bommel gooit er gelijk n leuke oefenvorm in. Kleine ruimte 4 tegen 4 en bal tussen de linies door proberen te spelen op 2 denkbeeldige spitsen. #psv https://t.co/edWdvsBkAd

Door Maarten Wijffels

Een paraglider zweeft geroutineerd tussen twee bergkammen door. In de stoeltjeslift van Le Chable naar Verbier genieten wandelaars van het zonnetje. Over het trainingsveld schalt de stem van Mark van Bommel.

Hij is net bezig met de uitleg bij een oefenvorm. Twee teams van vier man spelen in een kleine ruimte tegen elkaar. Ze moeten proberen de bal tussen de linie van de ander door te passen naar twee denkbeeldige spitsen. Die kunnen op twee kleine doeltjes scoren.

Geoefende voetbalvolgers herkennen de vorm meteen: Dit is Atlético Madrid onder Diego Simeone. En zo fanatiek als ze ‘m in Madrid spelen, zo gaat het hier ook. Van Bommel hoor je voortdurend. Hij praat, corrigeert, moedigt aan en eist dat alles snel gaat en met hoge intensiteit. Hup, daar legt hij het spel weer even stil. Zegt: ,,Geel, 
het is niet de bedoeling dat jullie met vier man op één lijn blijven staan. Nee, jullie verdedigingslinie moet zijn als de Himalaya. Met de ene speler die ietsje meer naar voren staat dan de ander. En zo schuif je onderling steeds vooruit en achteruit, en vorm je als het ware een bergketen die lastig valt te beklimmen.''

Nieuw tijdperk

Quote

Je wilt als nieuwe trainer zo snel mogelijk zoveel mogelijk informatie kwijt aan je groep

Mark van Bommel

Na vijf jaar onder Phillip Cocu begint PSV aan een nieuw tijdperk onder een andere coach. Ook weer een kind van de club en iemand die als speler successen vierde in de internationale top. Een jonge trainer die net zo gebrand is op winnen. Maar Van Bommel brengt met een extroverter karakter mee en op sommige punten ook andere opvattingen over voetbal. Kort gezegd wil Van Bommel extremer dan Cocu wedstrijden vanuit balbezit domineren en dat begint dus achterin, met een laatste linie die zo veel mogelijk vooruit verdedigt.

Zo’n twee uur duurt de eerste ochtendtraining van een trainingskamp van tien dagen. Waarbij de eerste oefenvorm van Atlético beetje bij beetje wordt uitgebreid en doorvertaald naar de ruimte van een heel voetbalveld.

Na de training nemen ook de spelers de stoeltjeslift omhoog, voor een tochtje van 10 minuten naar het hotel. Van Bommel denkt onderweg alweer na over de middagsessie. ,,Je wilt als nieuwe trainer zo snel mogelijk zoveel mogelijk informatie kwijt aan je groep,’’ zegt hij.

Benieuwd hoe snel ze zijn manier van spelen zullen oppikken. Want okee, PSV heeft – tussen aanhalingstekens – de luxe dat het niet al eind juli voorronden Champions League speelt zoals Ajax. Maar op 4 augustus is al wel de Cruijff-Schaal, thuis tegen Feyenoord. En die wint Van Bommel natuurlijk het liefst meteen.

Volledig scherm
PSV trainde dinsdag voor het eerst in Verbier, Zwitserland. © Rik Elfrink
 1. Jonge PSV’ers hebben hun grenzen snel verlegd
  PREMIUM
  analyse

  Jonge PSV’ers hebben hun grenzen snel verlegd

  De groot­ste criticaster zal bij de internationale prestaties van PSV in dit seizoen louter wijzen op de eindstand in de groep. Twee punten en afgetekend vierde na zes duels in de Champions League-groepsfase: PSV heeft geen moment uitzicht gehad op overwintering in Europa. Een realist zal wijzen op de scheve internationale verhoudingen in het topvoetbal. De optimist constateert dat PSV in geen enkel duel kansloos was. Bovendien kan de club na plaatsing voor het hoofdtoernooi een kleine 40 miljoen euro bijschrijven.

poll

Jordens Peters verdient per direct een plaats in de basisopstelling van Willem II

 • Eens (72%)
 • Oneens (28%)
408 stemmen