Bas Nijhuis wordt door de VAR naar de kant geroepen tijdens Feyenoord - Fortuna Sittard.
Volledig scherm
PREMIUM
Bas Nijhuis wordt door de VAR naar de kant geroepen tijdens Feyenoord - Fortuna Sittard. © BSR Agency

VAR in de eredivisie: Meer rode kaarten en meer penalty's

Met zeven strafschoppen in de afgelopen speelronde in ging het dit eredivisieweekend natuurlijk weer over de VAR. Maar wat is de invloed van de videoscheids - sinds het seizoen 2018-2019 actief in Nederland - nu echt? Een tussenbalans.

Meer strafschoppen

Verdedigers opgepast! Sinds de komst van de VAR wordt er per saldo vaker naar de stip gewezen. Vorig seizoen was de videoscheids verantwoordelijk voor 25 strafschoppen. Daar stonden overigens 11 teruggedraaide penalty’s tegenover. In de eerste helft van dit seizoen (17 speelrondes) werden met behulp van de VAR 10 strafschoppen uitgedeeld en 3 beslissingen om een penalty te geven weer ingetrokken.

  1. FC Twente pleit voor geduld met besluit over eredivisie: ‘Er zijn heel veel factoren’

    FC Twente pleit voor geduld met besluit over eredivisie: ‘Er zijn heel veel factoren’

    FC Twente pleit voor geduld bij de besluitvorming over het al dan niet uitspelen van de eredivisie. De voetbalclub uit Enschede staat achter het standpunt van de KNVB en de Eredivisie CV, die vooralsnog de mogelijkheden blijven onderzoeken om dit seizoen nog af te maken. Bijna de helft van de clubs uit de eredivisie, waaronder Ajax, AZ en PSV, wil liever dat het seizoen per direct wordt beëindigd vanwege de coronacrisis.