Volledig scherm
© ANP

Wijnaldum houdt gemakzuchtig Oranje scherp: ‘Op het EK kan dit fataal zijn’

Uitblinker Georginio Wijnaldum heeft na de 1-2 overwinning bij Wit-Rusland waarschuwende woorden uitgesproken. Hoewel het Nederlands elftal dicht bij het EK is, moet het stukken beter, weet hij.

Wijnaldum was met een kopbal en een heerlijke knal (‘Die zat er lekker in, hè?’) goed voor de hele Oranje-productie. ,,Maar het was een moeilijke avond”, sprak hij bij de NOS. ,,Het was moeilijk spelen op zo'n veld, je zag dat veel jongens uitgleden. We kunnen beter, dat hebben we in de afgelopen wedstrijden laten zien.”

Waar het nog meer aan lag? ,,We waren niet echt vast in ons positiespel en verloren makkelijk de bal, de restverdediging stond niet altijd even goed. In de tweede helft dachten we er misschien te makkelijk over. Dat was gemakzucht, zeker. Daarom zijn we nu ook kritisch. Op het EK spelen we straks tegen de beste teams van Europa, dan kan dit fataal zijn.”

Wel kijkt hij uit naar het EK. ,,Dat is heel lekker. Ik kan me, voor deze periode, maar één keer eerder herinneren dat Nederland een toernooi miste. Je wordt er wel mee geconfronteerd omdat we allemaal bij clubs spelen waar jongens wel naar het EK of WK gaan. Als je op vakantie gaat, zie je die wedstrijden ook. Dat is heel pijnlijk. Elke speler wil zich meten op de grootste toernooien die er zijn.”

Wijnaldum opende tegen de Wit-Russen de score met zijn hoofd. Kort voor rust maakte hij met een schitterend afstandsschot het tweede doelpunt. “Die tweede was er wel eentje waar ik van kan genieten. Normaal gesproken schiet Memphis Depay ze zo binnen. Je weet dat deze ballen een zwabber kunnen maken. Ik probeerde het gewoon. Ik denk dat ik één keer een mooier doelpunt heb gemaakt, met Feyenoord tegen Heracles”, zei de speler van Liverpool.