Volledig scherm
De Tovertafel wordt deze week in gebruik genomen in verzorgingshuis De Wittenberg. © Olaf Smit

Dementerende cliënten De Wittenberg in Haaften kunnen binnenkort toveren op speciale tafel

NEERIJNEN - Cliënten van zorgcentrum De Wittenberg in Haaften kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van de Tovertafel. De speciale tafel waarop verschillende spellen worden geprojecteerd, is vooral bedoeld voor mensen met dementie.

De Tovertafel wordt onderdeel van de dagbesteding op afdeling De Kriekenhof, waar mensen verblijven die psychogeriatrische zorg nodig hebben. Cliënten kunnen bijvoorbeeld door handbewegingen en aanraking geprojecteerde bloemen groter maken of bubbels uit elkaar laten spatten. ,,We zien dat cliënten zichtbaar opleven of juist rustig worden als ze spellen doen op de Tovertafel”, vertelt Ria van Gameren, initiatiefnemer en verzorgende-IG bij De Wittenberg. ,,Zo hebben we een mevrouw die al tien jaar bij ons is en niet veel mee krijgt van de wereld om haar heen. We zien haar echt opleven als ze een spel op de Tovertafel doet.”

Activiteiten bedenken voor mensen op De Kriekenhof is lastig. ,,Er zijn meer beperkingen voor deze cliënten, zowel fysiek als mentaal. Daarvoor is de Tovertafel ook een uitkomst. Zo kunnen ze toch nog actief meedoen.” De tafel zal later ook gebruikt worden door mensen buiten de gesloten afdeling.

Een Tovertafel is kostbaar: er moest een bedrag van bijna 7.000 euro verzameld worden. Dat is onder meer gebeurd door een stroopwafelverkoop en sponsorgeld.