Volledig scherm
Het werk in de uiterwaarden bij Heesselt, gezien vanaf de Waaldijk in Rossum. © Annemiek Steenbekkers

Herinrichting uiterwaarden inspireert kunstenaressen tot expositie in Stroomhuis Neerijnen

NEERIJNEN - Het is een groot werkterrein met bergen en dalen, bulldozers en graafmachines, maar juist dit beeld van Heesseltsche uiterwaarden inspireerde kunstenaressen Loes ten Brink en Carla Wiersma tot het maken van een nieuwe expositie.

Vanaf woensdag 23 mei zijn de schilderijen van Ten Brink en de beeldhouwwerken van Wiersma ruim een maand te zien in het Stroomhuis Neerijnen. Wiersma en Ten Brink, beiden wonend in Heesselt, zien dagelijks de veranderingen in het natuurgebied. ““Als je wandelt door de uiterwaarden, verdwijnen je voetstappen achter je voeten. Alles wat vertrouwd en dierbaar is, wordt grootschalig afgegraven”, aldus de dames.

Herinrichting stuit op verzet

De Heesseltsche uiterwaarden worden opnieuw ingericht om de Waal meer ruimte te geven, waardoor de kans op overstromingen kleiner wordt. Er is veel onenigheid over het project van Rijkswaterstaat, waarbij twee voormalige zandwinplassen worden getransformeerd tot een nevengeul en boerenland moet wijken voor 'nieuwe natuur'. 

De Heesseltsche uiterwaarden worden opnieuw ingericht om de Waal meer ruimte te geven, waardoor de kans op overstromingen kleiner wordt. Er is veel onenigheid over het project van Rijkswaterstaat, waarbij twee voormalige zandwinplassen worden getransformeerd tot een kleine nevengeul en boerenland moet wijken voor 'nieuwe natuur'.

Afgelopen februari werd duidelijk dat de heersende opvatting binnen de stuurgroep over het aanleggen van een grote hoogwatergeul bij Varik en Heesselt was gekanteld. In plaats daarvan is de denkrichting nu dijkversterking in combinatie met het afgraven van de uiterwaarden. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement