Volledig scherm
De nevengeul of Spiegelwaal bij Lent. © foto johan roerink/aeropicture

Laat het hoge water maar komen; het rivierengebied is er klaar voor

NIJMEGEN/VARIK - De harten van onze waterspecialisten kloppen iets harder de komende dagen. Er is hoog water op komst. Niet extreem hoog, maar wel zodanig dat al die extra ruimte voor de rivier die de afgelopen jaren is gecreëerd onder water komt te staan.

Dat zijn nogal wat gebieden. Tussen 2009 en vorig jaar zijn er veertien ingrepen gepleegd in deze regio. Bij Westervoort, waar de IJssel en de Nederrijn splitsen, is bijvoorbeeld de Pleijdijk verlegd en is onder meer een hoogwatergeul aangelegd. ,,Hier doen we het voor. Nu kunnen we kijken of al die maatregelen doen waarvoor je het bedacht had”, zegt Rick Kuggeleijn, projectmanager bij Rijkswaterstaat.

Volledig scherm
Werkzaamheden aan de Hondsbroeksche Pleij bij Westervoort. © Henk Rodrigo

 De regio Rivierenland is echter nog flink verdeeld over de mogelijke komst van een hoogwatergeul bij Varik. Waterschap Rivierenland heeft zich uitgesproken tegen de geul die Varik en Heesselt in een eiland doet veranderen. De politiek in Neerijnen deed dat al eerder. 

Door de vele regen die in Duitsland is gevallen, is het waterpeil in de Rijn bij Lobith de afgelopen dagen gestaag gestegen naar 13 meter boven NAP. Dat gaat de komende dagen door naar iets onder de 15 meter op maandag en dinsdag. Een waterstand die eens in de 15 jaar voorkomt. Op dat moment stroomt er zo’n 9.000 kubieke meter water per seconde ons land binnen.

Volledig scherm
Aanleg van de nevengeul bij Lent. Foto Johan Roerink / Aeropicture

Het zijn waterstromen die onze rivieren met gemak aan kunnen. ,,Er is geen sprake van gevaar”, zegt Kuggeleijn. In het verleden konden deze hoeveelheden wel voor overlast zorgen. Natte vloeren voor mensen die buitendijks wonen, bijvoorbeeld. Of een ondergelopen waalkade in Nijmegen. Dat zal dit keer minder snel gebeuren, omdat het water nu wegstroomt naar overloopgebieden. In Nijmegen is daarvoor de nevengeul bij Lent aangelegd. Ook die zal de komende dagen voor het eerst echt zijn werk doen.

Dankzij de extra ruimte voor de rivieren kan Nederland nu een watertoevoer bij Lobith aan van maximaal 16.000 kubieke meter per seconde. Voor de ingrepen was dat 15.000 kubieke meter. Het zijn toestromen die zelden voor komen; eens in de honderd jaar. Ter illustratie: bij de laatste ernstige wateroverlast, in 1993 en 1995, was de afvoer 12.000 kubieke meter per seconde.

Toch wil Rijkswaterstaat ervoor zorgen dat onze rivieren nog veel meer water kunnen verwerken, omdat er vaker extreem hoog water wordt verwacht. Nieuwe projecten zijn daarom alweer gestart. Er wordt bijvoorbeeld begroeiing gekapt in het Pannerdensch Kanaal om het waterpeil te laten dalen. Ook is het hoogwaterbeschermingsprogramma gestart waarbij dijken worden versterkt en opgehoogd. Als dat programma in 2050 is afgerond, kan er zonder gevaar 18.000 kubieke meter water door de Rijn bij Lobith.

Allemaal voor die enkele keer dat er zo veel water het land binnen bulkt dat er problemen van kunnen komen. Het hoge water van de komende dagen is daarvan een voorproefje. Kuggeleijn is al wezen kijken bij de hoogwatergeul van de Hondsbroeksche Pleij bij Westervoort. ,,Die doet nu z’n werk, hij loopt vol. Een spectaculair gezicht.”

Volledig scherm
© Marcel Kuster
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement