Volledig scherm
© Thinkstock

Melkveehouder moet uitgraven Heesseltsche Uiterwaarden slikken

DEN HAAG/NEERIJNEN – De provincie Gelderland krijgt van de Raad van State twee maanden de tijd om alsnog deugdelijke kaarten te maken waarop is aangegeven waar precies in de Heesseltsche uiterwaarden gegraven gaat worden.

Als de kaarten in orde zijn dan kan Rijkswaterstaat aan de slag met het geulenplan, zo blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Met het graven van geulen in de Heesseltsche waarden krijgt de Waal tijdens hoog water meer ruimte en ook kan er meer natuur in het gebied worden ontwikkeld.

Ruimer stroomgebied
De Neerijnense maatschap Van Wetten-Van Dijk is niet zo blij met de uitspraak. Want de Raad veegde, op de fout met de kaarten na, alle inhoudelijke bezwaren tegen de door Gelderland aan Rijkswaterstaat verleende ontgrondingvergunning van tafel. Rijkswaterstaat heeft de vergunning nodig om ruim twee miljoen kuub grond en zand af te graven voor het ruimte voor de rivieren en natuurontwikkelingsproject Heesseltsche Uiterwaarden.

De Raad van State vindt dat Gelderland de belangen voor een ruimer stroomgebied voor de Waal zwaarder mocht laten wegen dan de belangen van de veehouderij. Hoewel de gronden nog niet in bezit zijn van Rijkswaterstaat maakt dat volgens de Raad voor de vergunning niet uit.

Zaltbommel e.o.