Volledig scherm
Het Drutens-Dodewaardse fiets- en voetveer D'n Overkant. © Eriik van 't Hullenaar

Net genoeg schippers, fietspontjes Waal kunnen van wal

BEUNINGEN/DRUTEN - De fiets- en voetveertjes over de Waal kunnen - zoals het er nu naar uitziet - het aanstaande recreatieseizoen gewoon alle ingeplande 110 dagen varen. Exploitant Uiterwaarde heeft de schippersplanning met hangen en wurgen rond weten te krijgen. 

De tien pontjes van Uiterwaarde gaan vanaf zaterdag 5 mei weer in de vaart om wandelaars en fietsers over te zetten. Voor de drie Waalveren - Beuningen/Slijk-Ewijk, Druten/Dodewaard en Varik/Heerewaarden - was het twijfelachtig of er voldoende gediplomeerde schippers konden worden gevonden. Om op de Waal te mogen varen is immers een Groot Vaarbewijs annex Rijnpatent nodig en gepensioneerden met die bevoegdheid zijn dun gezaaid. Voor de pontjes op de Maas en Rijn/Lek is die certificering niet vereist en daarvoor zijn dan ook voldoende schippers beschikbaar. 

Meer uren maken

Na diverse oproepen en noodkreten is Uiterwaarde nu blij twee nieuwe Waalschippers te hebben gevonden. Deze Nijmegenaar en Lentenaar gaan op het pontje tussen Beuningen en Slijk-Ewijk varen. Voor Druten-Dodewaard zijn de bestaande schippers bereid gevonden om meer dagen te gaan varen; en is een vrijwilliger die door ziekte langere tijd uit de running was teruggekeerd. En als laatste heeft zich nog een liefhebber uit Papendrecht gemeld, die vermoedelijk Varik-Heerewaarden mee in de vaart kan houden. 

Problematisch

,,Hiermee is de planning nipt rond en vallen er geen gaten", zegt Ellen van der Burg van Uiterwaarde. ,,Er moeten geen langdurige zieken komen, want dan zal dat meteen weer problematisch worden. Daarom blijft de oproep voor gecertificeerde Waalschippers nog steeds actueel." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement